Stralende Kimberley Bos schrijft met brons historie

Skeleton Redactie

Trots stak Kimberley Bos de Nederlandse vlag omhoog. De 28-jarige skeletonster uit Ede had het geflikt. Ze schreef op haar tweede Winterspelen historie met een bronzen medaille op een disicipline waar Nederland in het verleden nog nooit in de buurt van het podium was geweest. Op het moment dat de Duitse Tina Hermann met een tegenvallende run de finish passeerde wist Bos zeker dat ze een medaille had en haar vreugde kende geen grenzen.

Bos was de tweede dag sterk begonnen. Ze rukte in de derde run op van de zesde naar de vierde plaats en had uitzicht op een medaille. Haar achterstand op  leidster Hannah Neise bedroeg 0,60 seconde en goud leek dan ook onhaalbaar, maar brons lag binnen bereik. Daarvoor moest ze een verschil van twaalfhonderdste wegpoetsen.

Dat was zeker niet onmogelijk omdat Bos de laatste jaren steeds beter is geworden. Gecoacht door onder andere de Utrechtse Joska le Conté won ze afgelopen seizoen de wereldbeker en werd ze ook nog eens Europees kampioen. Een ontspannen ogende Bos maakte zich op voor de laatste run. Die ging goed al raakte ze op het eind nog een keer flink de muur. Na 1.01.87 kwam ze op haar slee over de finish, een honderdste trager dan in haar derde run maar het was genoeg. Hermann, meervoudig wereldkampioen, beet zich stuk op de tijd van de Nederlandse en een medaille was een feit.

De onervaren Duitse Hannah Neise, pas 21 jaar en wereldkampioen bij de junioren, bezweek niet onder de druk en veroverde het goud. Ze zette haar olympische titel luister bij met winst in de laatste run. Tweede werd de Australische Jaclyn Narracott en derde dus Kimberley Bos die stralend het podium betrad.