Strijdlust Wilco Kelderman in Vuelta bewonderingswaardig

Wielrennen Hans van Ommeren

Is er een meerdaagse wielerkoers waarin Wilco Kelderman niet is gevallen? In een quiz zou de vraag in de categorie ‘extreem moeilijk’ vallen. Zelfs in de Tour van vorig jaar die de Barnevelder volbracht met een uitstekende vijfde plaats bleef hij niet van tuimelingen verschoond. In de Vuelta was het zondag al vroeg raak in de koninginnenrit naar het dak van de Spaanse ronde. Het kostte Kelderman zijn toptien notering, al is zijn strijdlust bewonderingswaardig.

Al na zes kilometer van de vijftiende etappe smakte de 31-jarige stilist tegen het wegdek. Met behulp van zijn ploeggenoten  Jonas Koch en Matteo Fabbro keerde hij na dertig kilometer terug in het peloton. De achtervolging had echter veel kracht gekocht want het tempo lag bijzonder hoog in de openingsfase.

Ploegleider Jens Zemke van BORA-hansgrohe: ‘Het heeft hem ongelooflijk veel energie gekost om terug te keren, wat hem helaas uit de top tien heeft doen vallen.’

Kelderman stak zijn duim omhoog toen hij in beeld kwam, maar hij was zichtbaar gehavend. Uiteindelijk verloor hij meer dan tien minuten op ritwinnaar Thymen Arensman. De jonge Nederlander van Team DSM die volgend seizoen naar INEOS Grenadiers gaat, ontpopt zich meer en meer tot een ronderenner van formaat.

‘Alles gegeven’

Kelderman was aan het zware weekeinde in het zuiden van Spanje begonnen als de nummer zes van de Vuelta. Die goede klassering had hij te danken aan zijn tweede plaats in de twaalfde etappe naar Peñas Blancas. De Nederlander was mee in een monstervlucht, knokte in de finale voor wat hij waard was maar was niet opgewassen tegen Richard Carapaz. ‘Ik heb alles gegeven, het ging ook perfect, maar Carapaz was net te sterk.’

De Barnevelder die geroemd wordt door de manier waarop hij pedaleert, zal de laatste rustdag op maandag gebruiken om bij te komen van de vermoeienissen en zijn verwondingen wat rust te gunnen. De kans is klein dat hij nog in de toptien finisht, nu hij gezakt is van plaats acht naar plaats veertien. De achterstand op nummer tien, zijn ploeggenoot Jai Hindley, bedraagt iets meer dan vier minuten.

Spoken

Maar in de derde week van de Vuelta, die spetterend van start ging in Utrecht en sindsdien veel boeiende etappes kende, kan het nog wel degelijk spoken. Donderdag, vrijdag en zaterdag zijn er drie zware bergetappes. Klassementsleider Remco Evenepoel  is dan ook nog niet gerust op de eindoverwinning. De concurrenten falen evenwel bij bosjes, deels doordat ze niet helemaal fit aan de laatste grote ronde van het jaar zijn begonnen zoals de Sloveen Primož Roglič. De Vlaamse publieke omroep VRT gelooft heilig in de eerste Belgische winnaar van een grote ronde sinds 1978, waarin Johan De Muynck de Ronde van Italië op zijn naam schreef. In de slotweek zal het populaire wielerprogramma Vive Le Vélo elke avond op de buis verschijnen.