Strijdlustige Van Schip kleurt derde rit Ronde van België

Wielrennen Redactie

Alsof hij over onuitputtelijke krachten beschikte gooide Jan-Willem van Schip er vlak voor de finish van de derde etappe van de Ronde van België er nog maar eens een demarrage uit. Het hielp hem niet aan de ritwinst, die was voor Caleb Ewan. Wel ontving de profrenner uit Schalkwijk de prijs voor de strijdlustigste renner. Dat was volkomen terecht. Van Schip was de motor van een vroege ontsnapping die de rit kleurde en lijkt in vorm te komen voor Tokio.

Daar hoopt hij een medaille te scoren op de olympische piste. Van Schip komt op de baan uit op twee disciplines: het omnium en de koppelkoers (Madison) met Yoeri Havik, tevens een ploeggenoot bij BEAT Cycling.

Even leek het erop dat de ontsnapping succes had. Lange tijd hadden de vijf vluchters een voorsprong van enkele minuten. Van Schip pakte onderweg de nodige punten voor het strijdlustklassement. Hij vestigde bovendien de aandacht op zich met zijn speciale aerodynamische stuur, dat  eerst verboden werd door de UCI maar nu groen licht heeft gekregen.

 

Kuitenbijter

In de finale richting finishplaats Scherpenheuvel moest nog wel vier keer de Dongelstraat bedwongen worden, een kuitenbijter met een gemiddelde stijging van 5,2 procent. Het peloton knabbelde steeds meer aan de voorsprong van de kopgroep, al bleef vooral Van Schip vooraan sleuren. Op vier kilometer van de streep was het verhaal van de vluchters definitief uit.

In de massasprint klopte Caleb Ewan Pascal Ackermann en Michael Morkov. Danny van Poppel was met de vierde plaats de beste Nederlander. De Belg Remco Evenepoel, die op grote achterstand de Giro voortijdig had verlaten, kan in een kleinere etappekoers als de Baloise Belgium Tour zoals de meerdaagse officieel heet, nog steeds goed meekomen en voert het algemeen klassement aan.