Stroetinga tweede in zesdaagse op gepaste afstand van winnaars

Baanwielrennen Hans van Ommeren

Wim Stroetinga is met Yoeri Havik als tweede geëindigd in de Zesdaagse van Rotterdam. Op de slotdag stegen ze een plaats, maar de koplopers kregen ze geen moment in het vizier. Dat waren vanaf de eerste dag Kenny De Ketele en Moreno De Pauw die al jaren azen op een overwinning op de piste in Ahoy.

Het Belgische koppel was in feite oppermachtig en eindigde met een voorsprong van liefst vier ronden. Heel even kwamen ze onder vuur te liggen, maar hun positie werd nooit echt bedreigd. Op dag drie verkleinden Veenendaler Dylan van Baarle en Niki Terpstra, straks elkaars concurrenten in de wegklassiekers bij respectievelijk Sky en Quickstep en nu zes dagen partners, de achterstand tot één ronde. Maar met ogenschijnlijk speels gemak sloegen de Belgen de aanval af en het Nederlandse duo viel hard terug. Van Baarle en Terpstra eindigden licht teleurstellend als vierde. Ze ondervonden dat het rijden op de baan nog wel wat anders is dan het glibberen over kasseien, omstandigheden waar beiden zich in hun element voelen.

Overigens heeft baanwielrennen wel iets losgemaakt bij Dylan van Baarle. Hij heeft zijn zinnen gezet op deelname aan de Olympische Spelen van Tokio, zo verklaarde hij tegen de NOS. Zijn nieuwe werkgever Sky moet nog wel akkoord gaan. Van Baarle wil in Tokio de koppelkoers  gaan rijden, sinds 2012 geen onderdeel meer van de olympische baandisciplines, maar in 2020 weer terug in het programma.

 

Fel gevecht

Nijkerker Wim Stroetinga bewandelde in Rotterdam een andere weg dan Van Baarle. Met zijn nieuwbakken ploeggenoot bij Vlasman Cycling Yoeri Havik begon hij rustig om vervolgens op te rukken naar de derde plaats. Daar handhaafde het koppel zich tot de slotdag, waarna ze de Spanjaarden Albert Torres en Sebastian Mora, de winnaars van 2016 en uiteindelijk vijfde, passeerden en in de afsluitende lange koppelkoers een fel gevecht met de Fransen  Kneisky en Thomas om de plaatsen 2 en 3 in hun voordeel beslisten.

De Belgische winnaars behoorden vooraf tot de topfavorieten. Ze worden door veel kenners als het sterkste zesdaagse-koppel van dit moment beschouwd. De laatste Belgische overwinning in Rotterdam dateert overigens van 1976, toen zesdaagse-specialist Patrick Sercu met de legendarische Eddy Merckx aan zijn zijde het publiek op de banken kreeg.

Jan-Willem van Schip stond na de eerste dag laatste, maar begon aan een knappe inhaalrace. Geflankeerd door diesel Dion Beukeboom, die dit jaar een poging doet het werelduurrecord te verbeteren, steeg hij naar de negende plaats. Woerdenaar Nick Stöpler finishte met André Looij als twaalfde.