Jacco Spritz: ‘Het mooiste aan basketbal vind ik de energie die er in kan zitten, de energie die je er zelf in weg kunt laten gaan.’

Studie en sport stellen zware eisen

Basketball Sietse Felix

De Utrechtse Sportkrant verbindt zijn naam aan de verkiezing Talent van het Jaar, onderdeel van de Sportprijs Utrecht 2016. In aanloop naar 15 februari 2017, het uiteindelijke Sportgala, stellen we in monoloogvorm een aantal talenten aan u voor. Zij komen mogelijk in aanmerking voor een nominatie. In deel 3 van deze serie Jacco Fritz uit Tiel, talentvol basketballer bij het Utrechtse UBALL.

In Nederland is basketbal in vergelijking met veel andere landen niet echt een grote sport. Wel een sport die in de lift zit, een steeds hoger niveau bereikt, en ook veelbelovende jonge talenten voortbrengt. Met een daarvan, Jacco Fritz (16) en een respectabele twee meter en vijf centimeter lang, spraken we over de sport, over zijn drijfveren om een groot deel van zijn leven aan het basketbal te wijden en over zijn ambities voor de toekomst.

‘Ik ben op m’n achtste begonnen met basketbal en er nu bijna acht jaar mee bezig. Bij UBALL speel ik sinds vijf jaar en daarvoor heb ik onder andere getraind en gespeeld bij Tiel Flip Stars en bij de Arnhem Eagles, waarmee we vierde werden op het Nederlands kampioenschap onder 12. Voordat ik met basketbal begon heb ik getennist, gezwommen en gevoetbald en dat ging ook erg leuk. Maar basketbal vond ik uiteindelijk toch leuker.’

‘Mijn vader zat in het basketbal en vroeg me mee naar trainingen en wedstrijden. Dat sprak me erg aan. Toen ik eenmaal van UBALL hoorde, en hoe je je de middelbare school kunt combineren met je sport, leek me dat echt geweldig. Je schooldag beginnen met een uur training en eindigen met twee uur training.

Bij UBALL komen mindfulness en yoga ook aan bod; dat kun je bij belangrijke momenten in wedstrijden goed toepassen, even tot jezelf komen.’

‘Op m’n achtste begon ik met trainen, een- tot tweemaal per week een uurtje. Dat is gaandeweg opgelopen naar de achttien uur training per week van nu. Exclusief de wedstrijden dus. De training bestaat vooral uit basketbal en fitness. Ik train veel op kracht en snelheid met mijn coach André Bout. We hebben vooral veel kracht nodig in de benen, maar ook in de armen: als er iemand aan je hangt moet je toch door kunnen gaan.’

‘Mijn lengte is wel een voordeel. In de NBA in Amerika is de gemiddelde lengte van de spelers rond de twee meter. Niet dat je voor basketbal zo lang hóeft te zijn: in Nederland en Europa zijn er wel kleinere spelers en die komen ook hogerop. Basketbal is wel een van de meest fysieke sporten die er is,  op ijshockey na denk ik. Het kan er hard aan toegaan; je mag niet met je armen verdedigen en dus moet je je tegenstander met je borst opvangen en er zelf ook hard ingaan. Je krijgt af en toe wel eens zo’n beuk dat je even op de grond naar adem ligt te happen.’

‘Het mooiste aan basketbal vind ik de energie die er in kan zitten. De energie die je er zelf in weg kunt laten gaan. En je hebt elkaar echt heel hard nodig, als team. Ik heb niet per se een groot voorbeeld in de sport, maar wel spelers van wie ik veel kan leren door naar ze te kijken. Als ik een samenvatting zie, dan kijk ik altijd: wie speelt er het leukst, wat is een goed team? LeBron James bijvoorbeeld, die heeft een sterke drive met een goed schot. Het niveau in Nederland is vrij bescheiden. Ik heb een paar keer EK’s gespeeld en dan valt ’t me toch wel op dat het niveau van andere landen veel hoger is dan in Nederland.’

 

Examen

‘Ik doe, voor vier en vijf HAVO, dit jaar voor drie vakken examen en volgend jaar nog eens voor drie. M’n ouders genieten erg van onze sport en vinden het soms wel zwaar, de opleiding en de sport, maar ze steunen me er altijd bij. Het heeft best wel impact op de hele familie; ik heb een jongere broer die ook in het basketbal zit, ook bij UBALL. Die traint nu vijftien uur. Je hebt als ouders dan wel twee jongetjes die elke dag minstens tien tot twaalf uur weg zijn, en dan nog alle andere dingen die er gebeuren…’

‘Naast de sport en school heb ik eigenlijk weinig tijd meer voor andere dingen. Tussendoor moet ik nog een beetje rust pakken en dan is ’t wel op. Andere hobby’s heb ik niet, want ik heb geen tijd om andere dingen te doen. Ik woon in Tiel en ik moet dus voor m’n school en sport in Utrecht ook nog eens iedere dag op en neer, dat is ook anderhalf uur per dag. Buiten de sport en school blijft er dus weinig tijd over voor mijn vrienden en vriendinnen, en feesten en uitgaan zit er niet in.’

‘Mijn ambitie is om uiteindelijk in de NBA in Amerika uit te komen als dat mogelijk is, maar die kans is niet heel groot. Of het zover komt zien we over een paar jaar wel. Over anderhalf jaar ben ik klaar met mijn middelbare school. Dan wil ik naar Amerika. Dat kun je doen via UStudy, een adviesbureau voor mensen die in de VS willen gaan sporten en studeren. Zij hebben veel contacten in Amerika met instellingen waar sport en school op hoog niveau samengaan. Er zijn voorbeelden van mensen die het langs die weg hebben gemaakt.’

‘Eind van dit jaar speel ik weer een Europees toernooi in Zweden, waar we elk jaar heengaan met UBALL. Een gezellige en leerzame ervaring om internationaal te spelen. Daarnaast beginnen in april de Nederlands Team (NT)-trainingen, ook weer ter voorbereiding op het Europees Kampioenschap. Ik heb er nu twee keer eerder gespeeld en hoop dat ik ook dit jaar weer in de selectie zit van het NT U18. Het einde van dit jaar wordt dan weer een hele leuke en drukke tijd.’