Stunt FC Utrecht, met dank aan de VAR

Voetbal Hans van Echtelt

In een kolkend Galgenwaard heeft FC Utrecht voor een stunt van jewelste gezorgd door PSV met 3-0 te kloppen. Met dank aan de VAR die twee gele kaarten omzette in rood, werd de Eindhovense formatie die in het verleden zo vaak in Utrecht heer en meester was, met een beschamend eindresultaat naar huis gestuurd.

Of zoals aanvoerder Willem Jansen het na afloop uitdrukte: ‘Dat was zo’n avond dat het voor ons allemaal nu eens meezat.’

Na een weinig sprankelende eerste helft waarin het tactisch plan van FC Utrecht doelmatig bleek, kwam na rust de wedstrijd pas echt los. De ruim 22.000 toeschouwers (het stadion was vrijwel uitverkocht) gingen er eens goed voor zitten nadat Sander van de Streek zijn van richting veranderde schot langs de verbijsterde Jeroen Zoet zag caramboleren. PSV moest nu komen maar maakte een aangeslagen en vooral ook geïrriteerde indruk na deze openingstreffer.

Foto: Van Echtelt

Dat resulteerde in brute aanslagen op lichaamsdelen van FC-speler, met name de tegen zijn vorige club uitblinkende Bart Ramselaar en daarna Simon Gustafson waren het slachtoffer. Scheidsrechter Danny Makkelie bestrafte de daders aanvankelijk met geel maar werd door VAR-woordvoerder Jochem Kamphuis teruggefloten. Na een korte blik op het scherm maakte Makkelie het bekende VAR-gebaar en haalde vervolgens tot twee keer de rode kaart uit zijn borstzak.

Met negen tegen elf man bleek het pleit beslecht in het voordeel van FC Utrecht. Adam Maher boekte nog een persoonlijk succes door van afstand de 2-0 binnen te knallen waarbij Jeroen Zoet niet helemaal vrijuit leek te gaan. In in de slotminuut van de extra tijd maakte Sean Klaiber het Utrechtse feestje compleet om van de ‘overtal situatie’ gebruik te maken en de 3-0 binnen te schuiven. Daarna kon het grote feest beginnen in Galgenwaard, na heel lange tijd was PSV weer eens kopje onder gegaan in de Domstad. En dat wilden de fans, en vooral de Bunnik Side, nadrukkelijk vieren.