Stunt

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Mijn oude basketbalhart ging er sneller van kloppen. Vrijdagavond. De hal in Almere was uitverkocht en het Nederlands team of Orange Lions won zowaar van Kroatië. Een stunt, zo werd gezegd. Want Nederland mag het land zijn met de gemiddeld langste mensen ter wereld, lengte alleen zegt niet zo veel in het basketbal. En tegen de basketbalcultuur in Kroatië kunnen we niet op.

Pim van Esschoten

Die cultuur hadden we wel. In de jaren ’70 van de vorige eeuw beleefde het basketbal achter de dijken een bloeiperiode. In Haarlem zat het stampvol bij Levi’s Flamingo’s en anders wel in Den Bosch, Rotterdam of Groningen. Kees Akerboom en Ton Boot kwamen van de Hollandse pleintjes, aangevuld met Canadezen of Amerikanen die op zolder nog een Nederlands paspoort hadden liggen. Oranje miste op een haar na de Olympische Spelen van 1976, werd nog vierde op de EK van 1983. Basketbal was hip en hot, het swingde en paste zo verdraaid goed in de tijdgeest.

Toen de tijdgeest veranderde in de jaren ’80 was het ook gedaan met die Hollandse lente in het basketbal. De grote sponsoren verdwenen, er was geen structuur, wel verdeeldheid. Het basketbal verpieterde.

Twee jaar geleden plaatste Oranje zich weer eens voor een EK. Daar verloor Oranje nog van Kroatië, vrijdag was er dus die winst. Tegen een gehavend Kroatië, dat wel. De echte winst zat misschien wel in die hal vol verlangen naar oude tijden. Je voélde het.

Overigens deed Utrecht amper mee in die bloeitijd. Goed, SVE werd natuurlijk wel landskampioen in 1967, maar ‘opvolger’ BC Markt kon nooit potten breken in de eredivisie.

Vrijdag in Almere leverde Roeland Schaftenaar uit Oog in Al zijn bijdrage in die zege op Kroatië. Stoïcijns, net als toen hij als spelertje van een jaar of veertien in de oude Welgelegenhal van Cees Hiele zijn wedstrijdjes won. Noem het een Utrechts tintje van de stunt tegen Kroatië. En wie weet vergroot dat Utrechtse aandeel wel in de komende tijd. Achter de schermen wordt hard gewerkt om vanaf volgend seizoen een eredivisieteam neer te zetten in Utrecht. In Ouderijn om precies te zijn, in de hal waar al jaren een sterke jeugdopleiding staat.

Nu Oranje weer voor wat blosjes op de wangen van het Nederlandse basketbal zorgt, is dit misschien is wel het goede moment voor dat avontuur. Hoewel, de weg is nog lang – ook voor de Orange Lions. Na de stunt van Almere volgde zondag in Cluj de blamage tegen Roemenië.