Superweekend Lars van der Haar met tweede en derde plaats

Veldrijden Wielrennen Hans van Ommeren

Veldrijder Lars van der Haar kende een druk weekeinde. Super-Prestige op zaterdag, de wereldbeker op zondag. Beide keren haalde de Woudenberger het podium. Vooral  in de tweede cross, de vermaarde zandbak in Koksijde, was dat een prestatie van formaat omdat Mathieu van der Poel als vanouds de lakens uitdeelde.

Derde zaterdag in Boom, tweede zondag in Koksijde, Lars van der Haar mag een serieuze outsider worden genoemd voor de wereldtitel. Al duurt het nog wel een paar maanden voordat de mondiale medailles verdeeld zullen worden. De kleine Woudenberger wordt wel de Jack Russell onder de veldrijders genoemd. Deels vanwege zijn tengere postuur, meer nog omdat hij zich als een terriër vastbijt wanneer een concurrent op het oog sterker is en probeert weg te rijden. Bovendien staan twee veldrijders al enkele seizoenen op eenzame hoogte, Mathieu van der Poel en Wout van Aert, de huidige wereldkampioen. En de slimme Van der Haar weet: waar twee honden vechten om een been gaat de Jack Russell ermee heen.

 

Schouder

Dit seizoen is er van een titanenstrijd tussen de twee rivalen geen sprake. Van der Poel stak er in de eerste twee wereldbekercrossen met kop en schouders bovenuit en ook in bijna alle overige veldritten stond er geen maat op hem. Zaterdag in de Super-Prestigewedstrijd in Boom maakte hij echter een dure fout. Van der Poel nam een bocht te scherp en raakte daarbij een hek.

Met een pijnlijke schouder vervolgde hij zijn weg, zette weliswaar een knappe opmars in maar zag in de laatste ronde zijn ketting eraf gaan. ‘Ik had zin om mijn fiets over het hek te gooien.’ Hij eindigde uiteindelijk als vierde, een plaats achter Lars van der Haar die zich na een voorzichtige start gestaag naar voren had gewerkt. Winnaar werd in Boom Van Aert die eindelijk van zijn plaaggeest verlost was.

 

‘Rotklim’

Een dag later was vooral de vraag hoe de schouder van Van der Poel zich zou houden in het zand van Koksijde. De duinencross geldt als een klassieker en behoort niet voor niets tot het circuit van de wereldbeker. Van der Haar vond het jammer dat het parkoers was veranderd. ‘Al heel snel na de start krijg je een rotklim, zeg maar een muur van zand. Je zit meteen aan je max en krijgt het hele parkoers niet de kans om te herstellen. Zo haal je alle techniek eruit en wordt het vooral een conditieslag.’

Maar ook daarin weet de 26-jarige Woudenberger van wanten. In de kleuren van de Belgische formatie Telenet-Fidea met als manager Sven Nys begon hij rustig. Bij de eerste finish-passage lag Van der Haar negende in het veld van 49 profs, afkomstig uit 12 landen. Toen ging het gas er op. Van der Haar voelde zich lekker, schroefde het tempo omhoog en lag een ronde later zelfs derde. Achter Van Aert en, jawel, koploper Van der Poel die op het eerste gezicht geen last had van zijn gekwetste schouder.

Van der Haar lag voortdurend in de clinch met Laurens Sweeck, die hem uiteindelijk van het podium leek te duwen. Sterker, Sweeck achterhaalde in de slotfase zelfs zijn landgenoot Van Aert. De Belg moest echter zijn inspanningen duur bekopen. Want ineens was daar de terriër weer en Van der Haar sprong tevens over Van Aert heen die op een gegeven moment als een spookrijder tegen het veld inreed om van fiets te kunnen wisselen. De tweede plaats was een verdiende beloning voor een uitstekend gereden cross.

Nederland domineert dit seizoen het veldrijden en dat is een prettige gedachte met het oog op het WK, eind  januari in Valkenburg. Want ook bij de vrouwen maakt een Nederlandse de dienst uit. Maud Kaptheijns boekte in Koksijde haar eerste wereldbekerzege. Verrassend was dat niet gezien de bloedvorm waarin ze verkeert. En dan moet Marianne Vos nog op gang komen.