Survivalkampioen Bo de Groot is nu ook triatleet

Triathlon Ron van Stokkum

Bo de Groot lijkt terug van weg geweest. De Veenendaalse survivalster reeg zege aan zege, totdat ze in 2019 tijdens een wedstrijd haar voet brak. Herstel en corona veroorzaakten een grote dip op haar wedstrijdkalender. Nu is de 23-jarige weer terug aan het wedstrijdfront. Maar aan survival en obstacle running heeft ze een nieuwe discipline toegevoegd: triatlon. Voor de Utrechtse Sportkrant diept ze haar beginjaren nog even op.

‘Bij het project School & Sport konden we kennismaken met onbekende sporten. Ik zat op atletiek en zag tussen het sportaanbod survival staan. Ik heb me hiervoor ingeschreven. Na drie proeftrainingen werd er een wedstrijdje gedaan met de groep die aan de proeflessen meededen. Dit wedstrijdje won ik. Mijn prijs hierbij was een maand gratis trainen.’

De Groot combineerde atletiek en survival tijdens haar basisschooltijd. ‘Op de middelbare school moest ik kiezen en het werd survival. Atletiek is veel rennen, bij survival vond ik de hindernissen veel interessanter. Eerst was ik actief bij HangOn, nu alweer vijf jaar bij SurvivalTeamEde. Ik had geen talent en ik moest veel trainen om met de top mee te kunnen doen. Na twee recreantenwedstrijden begon ik met de competitiewedstrijden bij de jeugd. Dat werd serieuzer en dankzij Team Veenendaal kon ik gaan trainen onder leiding van Rob Barel.’

Obstacle Running

De successen van Bo de Groot regen zich aaneen. ‘Vanuit het survivallen ben ik ook Obstacle Run gaan doen. Bij Obstacle Run zijn internationale wedstrijden en kampioenschappen, zoals een EK en een WK. Obstacle Running kent alleen een NK en nationale wedstrijden, bovendien zijn er minder hindernissen dan een survivalwedstrijd. Obstacle Running ging mij prima af. Ik ben viermaal Europees kampioen in mijn leeftijdscategorie geworden, eenmaal wereldkampioen en tweemaal als tweede geëindigd op een WK. Dat leverde me in Veenendaal vier nominaties op bij de sportverkiezingen. Eenmaal werd ik Talent van het jaar en tweemaal Sportvrouw van het jaar.’

Triatlon

Het jaar 2019 lijkt Bo liever te vergeten. ‘Ik brak tijdens een wedstrijd mijn voet en het revalidatietraject was langdurig. Hardlopen was erg pijnlijk, dus adviseerde Rob me om te gaan fietsen, voor de spierontwikkeling en het uithoudingsvermogen. Maar ook tijdens het fietsen bleef de voet pijnlijk, dus was de volgende stap om te gaan zwemmen. Zo kon ik mijn spieren blijven oefenen. Zo trainde ik onbedoeld ook de onderdelen van de triatlon. En met Rob als trainer kon ik aansluiten bij VZC Triatlon, daar meetrainen en uiteindelijk ook meedoen aan wedstrijden. Ik zit nu in een vrouwenteam dat uitkomt in de derde divisie. Het doel is promoveren.’

Survival

‘Survival is nog steeds de basis. Ik wil weer wedstrijden doen, races en klassementen winnen. Vorig seizoen heb ik alle wedstrijden waaraan ik meedeed gewonnen, ook het NK en het nationale circuit. Het nieuwe seizoen begint in september, dan wordt ook de internationale kalender voor Obstacle Running bekend. Ik heb geen ultiem doel zoals deelname aan de Olympische Spelen. Obstacle Running is geen olympische sport. Men schijnt daar wel mee bezig te zijn, maar hoe de stand van zaken is, weet ik niet precies. Dat houdt me ook niet heel erg bezig.

De Groot traint momenteel bij VZC met de triatlongroep en in Ede bij de survivalgroep. Daar gaat het om de survival-specifieke training. Met de survivaltraining als basis heb je geen specifieke training voor obstacle running nodig.’

‘Ik ben nu 23 jaar, ik kan op het EK en WK nog meedoen in mijn eigen leeftijdscategorie, maar ook bij de dames. Als het zover is, zullen we daar goed over nadenken welke keus ik uiteindelijk maak.’


De verschillen tussen survival, obstacle run en triatlon
Bij Survival combineer je hardlopen met hindernissen. Het is een uitdagende sport waarbij kracht, conditie, souplesse, techniek en doorzettingsvermogen belangrijk zijn. Behalve lopen en hindernissen speelt ook de ‘strijd tegen de elementen’ een belangrijke rol. Water, wind en temperatuur kosten extra kracht bij een survivalrun.
Tijdens een survivalrun loop je hard over een -meestal- onverhard parcours, zoals paden, sloten, bossen en weilanden. Onderweg ‘neem’ je natuurlijke hindernissen, zoals duikers, omgevallen bomen en water. Maar er komen ook kunstmatige  hindernissen voor, zoals balken, netten, touwen, pakladders en allerlei combinaties ervan zijn. Ook boogschieten, houthakken en kajakken kun je tegenkomen tijdens een survivalrun.
De survivalrun bestaat langer dan de obstacle run. Survival is een sport met een sportbond, verenigingen en kampioenschappen die al jaren worden georganiseerd. Buiten Nederland is survival niet echt bekend en populair.

Er zijn veel termen voor de diverse obstacle run-races die er overal georganiseerd worden, zoals obstacle runs, mud races, stormbanen, obstakellopen. Het zijn allemaal evenementen waarbij hardlopen gecombineerd wordt met obstakels om de fysieke en mentale gesteldheid op de proef te stellen. In Amerika is de obstacle run de laatste jaren een enorme trend. De populariteit waait nu ook over naar Nederland en Europa.
De obstacle run laat zich omschrijven als een hardloopevenement waarbij de deelnemers onderweg diverse obstakels tegenkomen. Meestal gaat het parcours  door de natuur en komen de deelnemers onderweg modder, water en hindernissen tegen, zoals houten muren, kruipen onder prikkeldraad, door sloten zwemmen, over vuur springen en over touwnetten klimmen. De atleet zoekt echt naar de fysieke en psychologische grenzen van zijn of haar kunnen.
De meest pure vorm is de obstacle run. De focus ligt vooral op leuke en uitdagende hindernissen. Dit lijkt ook het meest op een sport. Er is een Nederlands Kampioenschap (NK), Europees Kampioenschap (OCREC) en Wereldkampioenschap (OCRWC.)

Een triatlon is een combinatie van zwemmen, wielrennen en hardlopen. De originele afstand van een hele triatlon bestaat uit 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,195 km (de marathonafstand) lopen. Met zo’n wedstrijd is een deelnemer uren in actie, vandaar dat er varianten zijn ontstaan: de halve, de kwart, een achtste en een zestiende triatlon. Sinds het jaar 2000 is triatlon ook een olympische sport, met aangepaste afstanden. De zwemafstand is bij de olympische afstand 1,5 km, de fietstafstand 40 km en de loopafstand 10 km.