SVF en de familie Kooijman

Voetbal Hans van Echtelt

De huidige trainer van SVF heeft een bekende Cothense naam, Joost Kooijman. We moeten ver teruggaan om die naam voor het eerste in de voetbalgeschiedenis van Fortissimo, zoals de club in 1945 heette, terug te vinden. Toen maakte zijn opa Jan Kooijman namelijk deel uit van het allereerste bestuur dat de club ging zou oprichten. Hij zou de functie van secretaris op zich nemen en uiteindelijk beloond worden met de erepenning van de gemeente Cothen voor zijn langdurige werkzaamheden in dienst van SVF als speler en bestuurslid.

Zoon Sjaak Kooijman heeft een langdurige staat van dienst als doelman van het eerste elftal en maakte ook deel uit van het kampioensteam dat in 1973 de titel greep door een beslissingswedstrijd tegen SEC met 1-0 te winnen. Tom van Dam maakte de winnende treffer op het terrein van BVC waar het extra duel gespeeld werd omdat de Cothense formatie gelijk was geëindigd met de ploeg uit Soest. Trainer Van de Brink stopte na dit succes en werd opgevolgd door Co Alflen, voormalig speler van Velox waar hij teamgenoot was van Bob de Gier.

Een derde generatie Kooijman is nu dus neergestreken bij SVF. Joost verlengde onlangs zijn contract voor een derde seizoen, nadat eerder door corona de competitie niet afgemaakt kon worden. Zijn broer Dick is ook een bekende voetbalnaam. Hij is voormalig profspeler van tal van clubs, namelijk Heracles, FC Groningen, AZ, Emmen en De Graafschap om daarna af te bouwen bij SDV Barneveld en Sparta Nijkerk. Dick is woonachtig in Amersfoort, broer Joost woont in Wijk bij Duurstede waar hij eerder ook als trainer van CDW werkzaam was.