Taaie Lars van der Haar zesde in slotmanche wereldbeker

Veldrijden Redactie

Lars van der Haar is de laatste tijd niet zo vaak in beeld bij een veldrit. Maar wanneer het einde nadert duikt de Woudenberger ineens weer op. Zo ook in Overijse waar de laatste manche van de wereldbeker werd gehouden. Achter winnaar Wout van Aert eindigde de taaie Van der Haar als zesde. Puck Pieterse verging het minder goed. Terwijl haar ploeggenote Ceylin Alvarado zegevierde, kwam de Amersfoortse als zeventiende over de finish.

Maar het gesprek van de dag in Overijse was wel of een week later het WK in Oostende überhaupt wel doorgaat. In de Belgische badplaats is een uitbraak van een coronavariant geconstateerd. De burgemeester dook op in nieuwsprogramma’s om te zeggen dat alles in het werk zou worden gesteld om het evenement, op 30 en 31 januari, door te laten gaan. Er was overleg tot in regeringskringen, virologen gaven advies en de regels zouden mogelijk  nog strenger worden.

De modderduivels zelf waren zondag vooral bezig met het zware parcours van de ’de moeder aller crossen’ zoals Overijse wordt genoemd. Het parcours kent flink wat hoogteverschil, maar de obstakels zijn allemaal natuurlijke obstakels, geen kunstmatig aangelegde.

Bij de mannen werd het een duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Toen laatstgenoemde lek reed was het in zekere zin beslist. Tom Pidcock werd derde. Lars van der Haar ging stug door en passeerde op 3.26 minuut van Van Aert, die ook de wereldbeker won, de finish als zesde. Dat was beter dan een dag eerder in de Flandriencross in Hamme, waar hij nog nipt de toptien haalde. In het eindklassement van de wereldbeker werd Van der Haar achtste.

Kyle Agterberg uit Maartensberg werd in Overijse op twee ronden 43ste.

Bij de vrouwen lijkt wereldkampioen Ceylin del Carmen Alvarado haar topvorm gevonden te hebben. Ze won zaterdag in Hamme en zondag in Overijse, na een fel gevecht met Lucinda Brand die al zeker was van de wereldbeker. Derde werd heel knap de jonge Manon Bakker. Puck Pieterse was snel weg, maar de zware omstandigheden speelden haar parten. Ze werd zeventiende op 2.11 van Alvarado en eindigde als negende in het eindklassement.