Taaie Van der Haar houdt stand, Pieterse kraakt op de Citadel

Veldrijden Hans van Ommeren

De grote twee in het veldrijden, Mathieu van der Poel en Wout van Aert, hebben er een concurrent bijgekregen. De jonge Brit Tom Pidcock dwong op de flanken van de Citadel in Namen het duo tot het uiterste. Lars van der Haar uit Woudenberg werd in de tweede wereldbekercross knap zesde. Wie anders dan het krachtmens Lucinda Brand zegevierde bij de vrouwen. De Amersfoortse Puck Pieterse kraakte in al dat geweld en eindigde als elfde.

Door de grote hoogteverschillen was het in Namen een van de zwaarste crossen dit seizoen. De veldrijders moesten vaak van de fiets voor een steil stuk omhoog of een al even steile afdaling. Vervolgens kregen ze een glibberige kasseistrook voor hun kiezen of een schuine kant met veel oneffenheden.

In Namen was de eerste clash dit seizoen tussen Van der Poel en Van Aert, de tenoren van de cross die elkaar ook op de weg (Ronde van Vlaanderen) tot grote daden stuwen. Bij de start sneuvelde meteen al een favoriet. Door materiaalpech was de tweede van de vijf wereldbekermanches voor Eli Iserbyt snel voorbij. De Belg Michael Vanthourenhout nam meteen het initiatief, gevolgd door Van Aert en Pidcock. Van der Poel startte voor zijn doen erg rustig. De wereldkampioen hield de drie evenwel nauwlettend in het oog en reed er daarna met een korte explosie naar toe.

Van der Haar kwam na de eerste ronde als tiende door en verkeerde in een achtervolgend groepje met vooral Nederlanders. In de laatste ronde ging Van der Poel er vandoor nadat Van Aert Pidcock in de kraag had gegrepen. De 21-jarige crosser uit Leeds was geknakt, maar hij werd nog wel derde. Kyle Agterberg uit Maartensdijk werd 44ste.

 

Brutale Puck Pieterse

De vrouwencross werd een one-woman-show van de vrouw in vorm, Lucinda Brand. De 18-jarige eerstejaars belofte Puck Pieterse dook brutaal als eerste het veld in van de 69 deelneemsters. Grote afwezige was Annemarie Worst, die oververmoeid is en een rustpauze moet inlassen. Van de zomer viel Worst hard met de mountainbike en het lijkt dat ze te snel is teruggekeerd aan de top.

Bij de eerste doorkomst had Denise Betsema een klein gaatje geslagen. Pieterse passeerde als zesde maar moest geleidelijk meer terrein prijsgeven. Èen ronde later had Brand de macht gegrepen en stond die niet meer af. Achter haar werd het slagveld steeds groter. Ineens doemde vooraan een Amerikaanse op. Clara Honsinger voegde zich bij Betsema en Ceylin del Carmen Alvarado en ging meteen over het duo heen. Brand was niet meer te achterhalen, Honsinger werd tweede en Betsema derde.

Hoe zwaar het was geweest bleek wel uit de verschillen. Alvardo (vierde) moest als wereldkampioen liefst 1.21 toegeven. De toptien had dit seizoen voor het eerst een internationaal karakter. Behalve dat Honsinger ervoor zorgde dat het geen compleet Nederlands podium werd, eindigde de jonge Hongaarse Kata Blanka Vas als vijfde, werden de Britse vrouwen Evie Richards en Anna Kay zesde en zevende, Aniek van Alphen achtste, Perrine Clauzel uit Frankrijk negende en de Italiaanse Eva Lechner tiende. Pieterse viel er net buiten met een elfde plaats op 2.52 van Brand. Ze bleef nog wel de Belgische Sanne Cant, driemaal wereldkampioen, voor.

Het peloton van de cyclocross is nu nagenoeg compleet. In elk geval bij de mannen en bij de vrouwen maakt dinsdag in Essen nog een Nederlandse topper haar entree: Marianne Vos, zevenvoudig wereldkampioen. Ze zal ervaren dat het niveau ongekend hoog is, deels dankzij meiden die zij jaren geleden wist te inspireren.