Tafeltennisster De Hoop ontdekt nieuwe plekken

Tafeltennis Redactie

Tafeltennisster Sanne de Hoop speelde begin september haar eerste competitiewedstrijden in de Nederlandse eredivisie. Met haar club VTV Nieuwegein, dat afgelopen seizoen de landstitel voor zich opeiste, won ze deze wedstrijd eenvoudig van DHC uit Delft. De dag ervoor kwam De Hoop ook al in actie met Tempo-Team in de competitie voor de heren. Het is de start van een druk en internationaal seizoen voor de 26-jarige De Hoop aangezien ze ook in de Portugese en de Engelse competitie actief zal zijn.

‘Het is vooral heel leuk. Het is altijd mijn droom en doel geweest om tafeltennis op hoog niveau te spelen. Dat ik daarbij nieuwe plekken mag ontdekken, maakt het alleen maar extra mooi’, lacht ze.

 

‘Ik ben tevreden met de progressie die ik gemaakt heb’

 

München

Ze heeft een druk en vooral inspirerend jaar achter de rug. Sanne de Hoop mocht namens Nederland in actie komen tijdens het Europees kampioenschap tafeltennis in München. ‘Een bijzondere ervaring. Ik wist vooraf dat ik geen ranking had en dus sterke tegenstanders zou treffen. De speelsters waartegen ik in de poule niet opgewassen bleek, wonnen later ook van geplaatste speelsters. Het was dus zeker geen schande dat ik van hen verloor. Het was ook pas mijn eerste Europees kampioenschap waar andere speelsters al jaren meedoen. Uiteindelijk is altijd het doel om te winnen, of je nou tegen toppers speelt of tegen minder ervaren speelsters.’

Het EK was een cadeautje voor haar. ‘het was zeker een mooi cadeau. Hopelijk volgen er meer wedstrijden op dat niveau. Ik ben tevreden met de progressie die ik gemaakt heb en ook met het vertoonde spel tijdens het EK. Dat smaakt zeker naar meer.’

 

Landstitel

Met VTV Nieuwegein, de landskampioen van het afgelopen jaar, wil ze ook dit jaar weer voor het hoogst haalbare gaan in de Nederlandse eredivisie. ‘Dat we afgelopen seizoen de landstitel hebben gewonnen was heel gaaf. Die titel willen we verdedigen. Wij hebben een sterk en hecht team bij VTV Nieuwegein. Samen willen we die potjes winnen en de titel prolongeren.’ Daarnaast heeft de uit Brandwijk afkomstige De Hoop echter nog meer ijzers in het vuur. ‘Komend seizoen kom ik weer uit in de Portugese competitie en zal ik ook in Engeland spelen. Vorig seizoen kwam ik uit voor een team in de buurt van Porto, dit seizoen speel ik voor Ponta do Pargo op Madeira. Het zal wel meer reizen worden omdat wij natuurlijk vanaf Madeira naar het vasteland moeten voor de competitiewedstrijden.

Rondom de wedstrijden kan dat wel vermoeiend zijn maar het is vooral leuk. Zoals gezegd ook ideaal om nieuwe mensen en plekken te ontdekken. Daarnaast is de Portugese competitie sterk. Teams hebben vaak allemaal drie goede speelsters waardoor de strijd spannend is. De Nederlandse competitie wordt ook steeds sterker, zeker nu de eredivisie is teruggebracht van acht naar zes teams. Door te spelen in de buitenlandse competitie, meer speelsters doen dat overigens, leer je ook andere speltypes te spelen en kom je nieuwe tegenstanders tegen waartegen jij je moet wapenen. Dat is alleen maar leerzaam. Die ervaring komt weer goed van pas in Nederland.’

 

‘Vaak speel ik twee wedstrijden in een weekend en daar ga ik vol voor’

 

Druk

Dat het een kwestie is van goed plannen voor Sanne de Hoop, dat is een understatement. ‘Van nature ben ik niet zo’n planner, wel is het nodig en soms ook even puzzelen wanneer je in meerdere competities speelt. Naast het tafeltennis geef ik personal training op gebied van beweging, afvallen en sterker worden en werk ik bij de kinderopvang. Goed uitstippelen en afstemmen zijn dan wel nodig’, glimlacht ze. ‘Ik kan dat allemaal zelfstandig invullen, in vaste dienst is dat in combinatie met het tafeltennis niet te doen.’

De extra werkzaamheden doet Sanne de Hoop graag, maar het liefst focust zij zich op haar sport. ‘Vaak speel ik twee wedstrijden in een weekend en daar ga ik vol voor. Afgelopen weekend was het zaterdag met Tempo-Team spelen in de competitie voor mannen en op zondag dan met VTV Nieuwegein. Heerlijk dat het weer is begonnen. Het is ook een bepaalde levensstijl. In het tafeltenniswereldje heb ik ook veel vrienden en bouw je continu contacten op. Midden in het seizoen, wanneer er even geen tafeltennis is, dan denk ik wel eens wat ik nu moet gaan doen. Gelukkig heb ik dan ook nog mijn andere bezigheden en werkzaamheden.’

Voor de rest laat De Hoop het allemaal rustig op zich afkomen. ‘Afgelopen jaar speelde ik ook in Italië, net als in Portugal zijn ze daar allemaal wat later en relaxter met het plannen van het wedstrijdschema. Je leert je ook aanpassen aan je omgeving.’

 

‘Heerlijk dat het seizoen weer is begonnen’

 

Voor De Hoop zijn het allemaal leermomenten en is het vooral genieten. ‘In het buitenland gaat het weer anders dan in Nederland en doordat ik met Tempo-Team ook in de competitie voor mannen uitkom, speel je ook weer op een andere manier tafeltennis. Mannen spelen met meer kracht en met meer effect. Bij de vrouwen gaat het sneller maar is het minder hard en wordt er met minder effect gespeeld. Allemaal goed om te ervaren en om mee te maken om zo goed mogelijk te worden. Daar doe ik het voor.’

Nadat Sanne de Hoop dit jaar tweede werd bij de Masters staat ze op de Nederlandse ranking bij de beste vijf speelsters van het land. Ook hier gaat ze uiteraard voor het hoogst haalbare. ‘Daar blijven we hard voor trainen. Heerlijk dat het seizoen weer is begonnen.’