Talent TeamNL sluit EYOF af met brons voor relay shorttrackers

Shorttrack Redactie

Op de laatste wedstrijddag van het European Youth Olympic Festival in Sarajevo hebben de shorttrackers van Talent TeamNL een bronzen plak gehaald in de mixed relay. In deze discipline schaatsen drie jongeren van RTC Midden: Zeno de Boer, Yael Prenger en Michelle Velzeboer, aangevuld met Jesse Speijers. De junioren schaatsen in estafettevorm over een afstand van 3000 meter.

De series en de halve finales werden eerder deze week geschaatst. In de finale trof Talent TeamNL gisteren Polen, Rusland en Hongarije, drie sterke landen. De door shorttrackcoaches Benny Bruggemans en Bas van Weerden uitgestippelde strategie was er een van ‘geen fouten maken en zo hard mogelijk gaan’. Uiteindelijk bleven Hongarije en Polen buiten bereik, maar wist Talent TeamNL wel Rusland achter zich te houden en zo beslag te leggen op de derde plek.

(tekst loopt verder onder de foto)

Het bronzen relay-team met coaches. Foto: NOC*NSF

Eerder op de dag werd de 1000 meter voor zowel de meisjes als de jongens verreden. Daarin kwamen de Nederlanders niet verder dan de kwartfinale. Zowel Michelle Velzeboer als Yael Prenger liepen daar een penalty op. Jesse Speijers en Zeno de Boer redden het ook niet om door te dringen naar de halve finales.

Chef de mission Kayan Bool kijkt terug op een mooie week. ‘Ik heb genoten van dit Talent TeamNL bij het European Youth Olympic Festival. Serieus met hun sport bezig, in een informele goede sfeer. Heel open naar elkaar toe. Zowel coaches als sporters hebben elkaar veel opgezocht en zodoende van alles van elkaar opgestoken. Ik vind het een geslaagd evenement.’

 

Gedrag

De eer om de Nederlandse vlag te dragen bij de sluitingsceremonie valt ten deel aan Zeno de Boer. Vooral vanwege zijn gedrag. ‘Kenmerk van het EYOF is het leren presteren,’ licht Kayan Bool zijn keuze toe. ‘Daarom heb ik bij het kiezen voor een vlaggendrager verder gekeken dan alleen naar de prestaties. Ook het gedrag draagt heel erg bij in iemands verdere ontwikkeling. En dit gedrag wil ik belonen en aanmoedigen onder jonge sporters. Zeno is zelfstandig, reflecteert kritisch op zijn eigen prestaties en gedrag, gaat goed om met teleurstellingen. Dat zijn allemaal vaardigheden die hem helpen om zich optimaal te ontwikkelen. Hij draagt de Olympische kernwaarden van TeamNL echt in zich; samen, excelleren en respect. Daarom draagt hij vanavond onze driekleur.’