Taurus pakt uit met 50-jarig jubileum

Volleybal Roberto Cancian

Volleybalvereniging Taurus uit Houten bestaat vijftig jaar en dat wordt dit jaar groots gevierd. Dat doet de club, waarvan het hoogste mannenteam uit komt in de kampioenspoule van de eredivisie, zowel in als rondom Sporthal De Kruisboog. ‘Op 11 januari is de nieuwjaarsreceptie geweest maar het eerste half jaar zijn en worden er nog allerlei activiteiten voor jong en oud georganiseerd’, geeft voorzitter Nicole Teeuwen aan.

De shirts met ‘Taurus 1970-2020’ liggen al klaar voor alle leden. Op zaterdagen staat er ook een kraam in de hal met gevarieerde Taurus gadgets. Shirts, handdoeken, drinkbekers en wat ook maar te maken heeft met volleybal en het vijftigjarig bestaan van de Houtense volleybalvereniging. ‘Het jubileum leeft echt binnen de club. Heel leuk om te zien’, geeft oud-voorzitter Cees Lutz aan. Zelf is hij al ruim veertig jaar bij de club betrokken. ‘In 1977 werd ik door het toenmalige bestuurslid Co Baas gevraagd om bij volleybalvereniging Taurus in te vallen. Men had even te weinig mensen en zo stond ik opeens in Heren 9 te volleyballen, lager was er volgens mij ook niet. Een spelerskaart had ik niet maar dat werd opgelost met een pasfoto van ene Sjaak van de Starre.’ Zo begon het ‘volleyballeven’ van Cees Lutz bij de club uit Houten.

 

Cohesie

Voorzitter Nicole Teeuwen hoort het met een glimlach aan. ‘Wij zijn een vereniging van iedereen, de sociale cohesie is ook groot binnen de club. Wij hebben als club namelijk ook een maatschappelijke functie en dat we liefst 250 vrijwilligers hebben, zegt veel over de onderlinge band bij Taurus. Het sportieve aspect is belangrijk maar in de breedte willen wij er ook voor iedereen zijn. Wij hebben een grote reikwijdte. Waar kansen liggen, daar spelen we graag op in.’ Teeuwen is nu ruim anderhalf jaar voorzitter van de club die dertien seniorenteams en liefst 28 jeugdteams heeft. ‘Daarnaast spelen hier ook recreatieteams. De ambitie is er om te groeien als vereniging, daarvoor hebben wij echter wel meer ruimte nodig.’ De club keek om zich heen en kwam met een plan. ‘Het gaat niet alleen om topsport maar ook echt om breedtesport waar we in willen investeren. Daarom zijn we met gemeente in gesprek gegaan om het veldje achter de sporthal erbij te kunnen trekken. Willen groeien is juist goed, anders kachel je er alleen maar uit.’

 

Sponsoring

Nicole Teeuwen, zij was acht jaar als wethouder in Houten actief, haalt het sponsorprobleem rond het eerste mannenteam aan. ‘Dit seizoen heeft de hoofdsponsor een stap terug gedaan, dus voor komend seizoen is het van belang dat onze hoofdmacht wordt ondersteund. De wedstrijden worden goed bezocht en de spelers geven clinics in de regio om te laten zien hoe leuk volleybal is. Het is ook een idee om bedrijven een speler te laten sponsoren, daar denken we over na. Wanneer dit niet lukt, dan is de consequentie wellicht dat we uit de eredivisie moeten stappen. Dat zou echt zonde zijn.’ De spelers van Taurus 1 hebben hun beste beentje voor gezet door daags voor de wedstrijd waarin zij de kampioenspoule konden bereiken van de eredivisie, een aantal clinics te geven aan de jongste jeugd van Taurus. Diezelfde jeugd trok een dag later, onder begeleiding van ouders en andere familie, met trommels en alles wat geluid kon maken, richting Ede waar Taurus het op nam tegen Talent Team. De 1-3 overwinning was goed voor de Kampioenspoule waarin de beste zes ploeg van Nederland onderling uitmaken wie zich mag laten kronen tot de uiteindelijke kampioen.

Cees Lutz haalt dan zijn mooiste moment naar voren van de laatste jaren. ‘Op 19 februari 2018 wonnen we de Nationale Beker door het Groningse Lycurgus te verslaan. Met bussen reisden we naar Hoogeveen waar de zaal voor driekwart gevuld was met Taurus fans. Dat was zo bijzonder. Wat wel jammer was, dat je dan vervolgens geen Europese wedstrijden kan spelen omdat daar ook budget voor moet zijn.’

 

Lustrum

Het tweetal, met een grote achterban van tientallen vrijwilligers, zet zich de komende tijd vooral in voor alle lustrumactiviteiten. ‘Wij betrekken de buurt maar ook samenwerkingspartners, collega’s en raadsleden bij alle festiviteiten. De mensen binnen de club helpen veel en de insteek binnen Taurus is dat waar kansen liggen, we die willen benutten maar ook iedereen daar meteen deel van uit willen laten maken.’ De komende tijd staan de volgende lustrum activiteiten nog op de agenda: Taurus dag voor de hele familie (25 april), Black Light Toernooi (16 mei), Bedrijven toernooi (29 mei) en Kampeerweekend voor de jeugd (6-7 juni).