Tegenvallende prestatie Jorik van Egdom in Japan

Triathlon Redactie

De Veenendaalse triatleet Jorik van Egmond kwam in actie tijdens de derde wedstrijd van de World Triathlon Series in het Japanse Yokohama. Waar de voorbereiding goed was, liep de race zelf op een teleurstelling uit voor de 23-jarige Van Egdom. ‘De race was een drama. Vooraf voelde ik me goed en was het vertrouwen er om een topklassering neer te zetten’, vertelt Van Egdom. Hij heeft in de serie wedstrijden een top zes klassering nodig om genomineerd te worden voor de Olympische Spelen die in 2020 eveneens in Japan zijn.

Na zijn goede optreden in Bermuda drie weken terug, hij lag daar op kop na twee onderdelen. Maagklachten weerhielden hem van een topklassering bij het hardlopen waardoor hij het ambitieniveau verlaagde naar een plek bij de beste zes atleten. ‘Waar het de laatste weken goed gaat bij het zwemmen, was het nu juist op dat onderdeel het grootste probleem. Het niveau dat ik hoor te bereiken, was niet haalbaar. Het was ronduit belabberd.’ De triatleet analyseert: ‘Op het laatste onderdeel ging het nu juist goed maar bij het zwemmen wilde het niet lukken.’ Van Egdom kwam met 1m25 achterstand het water uit in Yokohama. ‘Bij het ingaan van de tweede ronde had ik een klein gaatje om dicht te zwemmen. Dat lukte, maar het gaatje naar de volgende groep kreeg ik niet dicht terwijl ik alles gaf.’ Waar hij op Bermuda fietsend het gat nog kon dichtrijden, lukte dat nu in Japan niet.

Zich verschuilen achter excuses wil Van Egdom echter niet. ‘Ik ben geen man van excuses over jetlag, de reisafstand of de lucht. Het was gewoon niet goed genoeg en dat is frustrerend. In aanloop naar deze wedstrijd heb ik wat testjes gedaan, dat voelde goed. Ik probeerde andere gelletjes als voeding en ook mijn houding is getest. Na het zwemmen zit je op de fiets toch lang in een kromme houding, waarna je weer rechtop gaat bij het hardlopen. Wij hebben gekeken naar de intensiteit, het rekken en de belasting van het middenrif.

 

Twee kansen

‘Er zijn nog twee kansen, om te beginnen over drie weken in Leeds. De week daarvoor is het Europees Kampioenschap in Weert. Misschien wel lekker om twee wedstrijden achter elkaar te doen, want aan de vorm ligt het zeker niet. Mijn ultieme doel is die Olympische Spelen halen, daar ga ik voor.’