The Dome kijkt uit naar kampioenswedstrijd

Handbal Roberto Cancian

Zaterdag 2 maart staat in The Dome in Houten het kampioenduel tussen Houten mannen 1 en Aalsmeer 2 op het programma. Inzet is de titel in de Nederlandse eredivisie en promotie naar de BENE-League, het hoogste handbalniveau van Nederland en België. Winst tegen Aalsmeer 2, de huidige nummer zeven van de ranglijst, is voldoende voor de ploeg uit Houten om de nationale handbaltitel voor zich op te eisen. Wanneer het morgen niet lukt krijgen de handballers nog twee mogelijkheden, maar aan dat scenario denken ze liever niet in Houten.

Zaterdag moet het feest losbarsten zodat de laatste twee competitieduels er niet meer toe doen. ‘De tegenstander uit Aalsmeer komt het niet cadeau geven maar de voorbereidingen op een mooi feest zijn al in volle gang’, geeft Astrid van der Vaart aan die naast de communicatie binnen Stipt Payroll/Houten ook bij de vrouwen actief is en zich bezighoudt met de topsport in het algemeen. ‘Wij zijn dit jaar nog ongeslagen in The Dome en dat willen we graag zo houden. Wanneer dat lukt dan volgt er een feest op het veld en zorgt een DJ voor de muzikale ondersteuning.’

 

Feest

Wat de spelers precies te wachten staat bij winst, daar wil ze niet te veel over loslaten maar dat het confettikanon, de bloemen en een kampioensschaal er zullen zijn, is wel duidelijk. De wedstrijd is ook verplaatst van begin van de avond naar 21.00 uur zodat er geen eindtijd aan het feest op het veld verbonden is.

Dat Houten de titel in de wacht sleept, daar twijfelt eigenlijk niemand meer aan. Zeker niet na afgelopen weekend waarin nipt met 25-26 werd gewonnen bij DFS Arnhem en concurrent Hellas een misstap beging bij Volendam 2 waar het verloor. ‘De bal is rond en je weet het nooit, maar dit mag niet meer uit handen worden gegeven’, zegt Van der Vaart. Waar vorig jaar de kampioen van de Eredivisie nog een promotiewedstrijd moest spelen tegen de nummer laatst van de BENE-League, is er dit jaar sprake van directe promotie bij een kampioenschap. ‘In het Topsportoverleg is afgesproken dat dit jaar de kampioen rechtstreeks promoveert naar de BENE-League’, geeft Astrid van der Vaart aan. Zij is er van overtuigd dat de ploeg uit Houten ook iets te zoeken heeft in de internationale competitie. ‘In het bekertoernooi hebben we in de 1/8e finale verrassend gewonnen van Bevo, een team dat het goed doet in de BENE-League. In de volgende ronde, de kwartfinale die 12 maart aanstaande ook in The Dome wordt gespeeld, wacht het eerste team van Aalsmeer. Dat is de landskampioen. Het zou mooi zijn wanneer er naar dat duel kan worden toegewerkt in de wetenschap dat de titel al binnen is.’

 

‘Wij zijn dit jaar nog ongeslagen
in The Dome en dat willen we
graag zo houden’

 

Selectie

Wanneer de stap wordt gemaakt naar het hoogste handbalpodium dan wacht een competitie met zes Nederlandse ploegen en zes Belgische ploegen. ‘De beste vier ploegen spelen aan het einde van de competitie om de titel in een Final Four.’ Dat een competitie in de BENE-League meer vraagt, daar is men uiteraard van op de hoogte. ‘Je speelt wedstrijden over de grens maar het is ook zaak om de selectie op peil te hebben.

Op dit moment hebben wij overeenstemming met acht spelers die hier ook volgend seizoen zullen spelen. Ook gaan wij er van uit dat trainer Rick Louw dan weer voor de groep staat.’

 

Ambitie waarmaken

Terug naar het hier en nu. Dit weekend moet een weekend worden dat voor altijd in het geheugen gegrift blijft staan. In 2016 werd binnen de club de ambitie uitgesproken om binnen drie jaar te promoveren naar de BENE-League. Nu, begin 2019, is er dus nog maar één overwinning voor Houten nodig om die ambitie te verwezenlijken. Zo kan er weer een nieuw hoofdstuk worden toegevoegd aan de rijke historie van de club die op 27 oktober 1983 tijdens een oprichtingsbijeenkomst als HV Houten ontstond. Nadat op 1 november van dat jaar de eerste officiële ledenbijeenkomst in Den Oord had plaats gevonden werd in 1988 het eerste handbalveld (de bak) opgeleverd. Drie weken later, op 10 april van dat jaar kon de eerste wedstrijd gespeeld worden op het nieuwe terrein binnen de Rondweg.

In 2012 werd vervolgens promotie afgedwongen vanuit de hoofdklasse naar de eerste divisie. In de jaren daarna voert de club een naamsverandering door en wordt thuisbasis The Dome gebouwd. Vervolgens volgt promotie naar de eredivisie waarvan op 5 maart 2018 het eerste kampioenschap gevierd wordt. Zaterdag 2 maart aanstaande moet dat kampioenschap geprolongeerd worden met als extra prijs een ticket naar de BENE-League, het handbal-walhalla van Nederland en België.