Thom de Kruijf in het spoor van Jan Willem van Schip

Wielrennen Hans van Echtelt

Het ziet er naar uit dat Thom de Kruijf anno 2022 hetzelfde gaat presteren als zijn befaamde voorganger Jan Willem van Schip. Nu nagenoeg de helft van de ritten van de Tour de Schalkwijk gereden zijn, heeft de renner van Soos Casafina zijn visitekaartje nadrukkelijk afgegeven. Na drie achtereenvolgende overwinningen (tijdrit en twee etappes) lijkt de geletruidrager onaantastbaar en zal hij komende zondag op De Brink vrijwel zeker op de hoogste tree van het podium staan. Zoals dat Jan Willem destijds ook in deze Tour overkwam.

Het mooie van de Tour de Schalkwijk is overigens dat het applaus voor Thom de Kruijf even hard is als voor de renners die als laatsten een half uur na de winnaar over de streep komen van de Jonkheer Ramweg. Dus Bente Vernooij (de jongste uit het rennersveld) en mijn debuterende buurjongen Wout Schipper krijgen eveneens een staande ovatie wanneer ze moeizaam de eindstreep passeren. En vervolgens uitgeteld in de armen van de charmante verzorgsters vallen.

En na afloop deelt speaker Joost Geerdes tal van prijzen uit. Eerst natuurlijk bloemen voor de drager van de gele trui, daarnaast ook aandacht voor Fenna ven Dijk die als beste meisje de roze trui draagt. En voor de koploper in het jongerenklassement, witte truidrager Rinse Copier. Daarnaast zijn er ijstaarten voor pechvogels, zoals voor de onfortuinlijke renner die een dag eerder tijdens het zwemmen bij het maken van een ‘bommetje’ met zijn kin op de rand van het bassin belandde.

De komende dagen gaan we zien of Thom de belofte gaat waarmaken en in het spoor van eerdere ‘dubbele winnaars’ als Jan Willem van Schip, Henry Vermeulen en Herman Winkel van start tot finish zijn daadkracht kan blijven tonen. Maar eerst gaan de 100 rennertjes vannacht gezamenlijk slapen bij de familie Middelweerd op de Provincialeweg die het stokje heeft overgenomen van de familie Van Bennekom voor de jaarlijkse dorps-logeerpartij.