Thomas Lucas plaatst zich met Nederlands team voor kwartfinale OKT

Waterpolo Gijs Kila

Pascal Jansen uit Utrecht en Thomas Lucas uit Amersfoort hebben zich met het Nederlandse waterpoloteam geplaatst voor de kwartfinales van het olympisch kwalificatietoernooi. Na een gelijkspel tegen Frankrijk en een nipt verlies van Rusland (10-11) eindigde Oranje als vierde in de poule en komt het vrijdag topfavoriet Montenegro tegen in de kwartfinale. In Rotterdam zijn drie tickets te verdelen voor de Spelen in Tokio. Het OKT duurt nog tot en met zondag 21 februari.

Thomas Lucas komt uit voor het Overijsselse ZV De Zwaan is een zeer ervaren speler. Hij speelde eerder bij het Spaanse CN Mataro en het Hongaarse Szentes, Ook was Lucas een aantal jaren actief in de Duitse Bundesliga bij ASC Duisburg. In Nederland speelde de aanvaller bij AZ&PC (nu ZPC Amersfoort) en Schuurman BZC. De teller staat al op meer dan 125 interlands voor het Nederlands team.

De 31-jarige midvoor kwam in het duel met de Fransen voor het eerst niet tot scoren. Echter kan hij tot dusver spreken van een voor hem succesvol toernooi. In de eerste drie wedstrijden (tegen respectievelijk Duitsland, Kroatië en Roemenië) was het al vijf keer raak voor Lucas. In het laatste groepsduel tegen Rusland, was de uitblinker opnieuw trefzeker.

Waar Nederland eerder in het toernooi won van Duitsland en Roemenië, maar verloor van Kroatië, bleek Frankrijk een taaie tegenstander. Na de derde periode stond Oranje op een grote achterstand van 5-9. Echter toonde Oranje veerkracht en kwam verrassend terug tot 9-9. Ondanks dat de Fransen nog tweemaal de voorsprong pakten, werd er uiteindelijk toch een punt gepakt door Oranje.

Ook Lucas had niet meer zo snel op de comeback gerekend. ‘Ik denk dat we er aanvankelijk aardig doorheen zaten. Het baltempo was laag en dan is het lastig doelpunten maken’ Echter bleef Oranje geloven. ‘We kregen wel kansen, maar de ballen vlogen er niet in. Maar ondanks de achterstand bleven we erin geloven, dat doen we altijd. In het laatste kwart hebben we ongelooflijk veel veerkracht getoond. Daardoor zijn we teruggekomen. En we hadden nog kunnen winnen ook.’, aldus de aanvaller die de spirit van het team benoemde als kantelpunt.

In het laatste groepsduel speelde Oranje tegen de sterke Russen. Oranje verloor nipt: 10-11. Oranje eindigt daardoor als vierde in de groep en is in de kwartfinales veroordeeld tot een duel tegen het favoriete Montenegro. ‘Die zijn een stapje beter, een stapje fysieker, maar ook daar gaan we weer tegen aan. Wij kunnen er een wedstrijd van maken.’, besloot de aanvaller hoopvol. Vanavond staat de kwartfinale op het programma, waar Oranje een enorme prestatie moet neerzetten, willen ze naar de Spelen.