Thomas van Midden schittert in Jaarsveld

Polsstokverspringen Redactie

Afgelopen zaterdag werd er in Jaarsveld gesprongen om het Hollands Kampioenschap. Dit is na het Nederlands Kampioenschap de belangrijkste wedstrijd voor de polsstokverspringers. De wedstrijd werd versprongen met een straffe wind vanaf de zijkant. Dat zijn normaliter moeilijke omstandigheden, maar Vlistenaar Thomas van Midden wist deze middag te excelleren bij de senioren.

Met een verste afstand van 20,62m pakte hij de titel en de grote bronzen springer. Het was de tweede Hollandse titel in zijn carrière. In 2010 won hij, ook in Jaarsveld, de titel in de categorie jongens. Zijn broer Wouter sprong ook uitstekend en werd tweede met 19,88m. Het brons was met 19,60m voor Erwin Timmerarends uit Bodegraven.

De wedstrijd begon met een gedenkwaardige één minuut stilte naar aanleiding van het overlijden van Ton de Leeuw die als inspirator gold en erelid van de polsstokbond Holland en polsstokvereniging Jaarsveld was.

Bij de junioren maakte de huizenhoge favoriet Reinier Overbeek de verwachtingen waar. Na de voorronde stond hij nog derde, maar met een 19,28m in de finale pakte de Benschopper zijn vijfde Hollandse titel op rij. Eerst drie keer bij de jongens, en nu voor de tweede keer bij de junioren. Guus Hoogland pakte met 17,85m het zilver, en Lucas van Eijk uit Haastrecht sprong zich met 17,64m naar de derde plek.

Voor Mark van der Horst was het een fantastische week. Eerst pakte hij woensdag de koppositie in het De Samenwerking puntenklassement, en bij het Hollandse Kampioenschap sprong de man uit Schoonhoven zich naar zijn eerste belangrijke titel uit zijn carrière. Met zijn 17,91m, gesprongen in de finale, pakte hij het goud. Het zilver was met 17,38m voor Hidde van Dam uit Montfoort, en brons ging met 17,14m naar de onttroonde Roy Velis uit Benschop.

De spannendste wedstrijd werd versprongen in de vrouwengroep met slechts een verschil van zeventig cm tussen de nummers één en drie. Uiteindelijk greep Fabienne Overbeek de macht en de titel. De Benschopse, die deze middag drie keer over de 14 meter sprong, deed dat met een keurige afstand van 14,97m. Clubgenote Wendy Helmes uit IJsselstein sprong vijfentwintig centimeter minder en werd met 14,74m tweede, en het brons ging met 14,27m naar de Haastrechtse Kimberly Slootjes.

In voorbereiding op het Nederlands Kampioenschap op 19 september in Bergum (Friesland) wordt er aanstaande woensdagavond (18.00 uur) gesprongen in Linschoten en zaterdag 12 september (14.00 uur) doet de polsstokkaravaan Kockengen aan.