Thriller met de allure van Hitchcock

Voetbal Hans van Echtelt

Toen Johan Derksen bij het dertigjarig bestaan van het voetbalblad Elf gevraagd werd wat volgens hem de meest legendarische wedstrijd van de afgelopen drie decennia betaald voetbal was geweest, koos Derksen – heel opvallend – voor Sparta - FC Utrecht, tijdens het bekertoernooi 2003-2004.

‘Die halve finale was voor mij het bewijs dat voetbal niet op topniveau hoeft te zijn om een heel hoge amusementwaarde te hebben’, zo verwoordde  de voormalige hoofdredacteur van Voetbal International zijn motivering destijds.

Zaterdagavond (20.45 uur) is het weer Sparta – FC Utrecht maar vrijwel zeker zal na afloop geen dergelijke loftuiting te horen zijn uit de mond van een sportjournalist. Dit keer geen legendarische aftrap (Mansfield, zie kader in de krant) en dit keer staat er immers ook geen bekerfinale op het spel. Aanvankelijk leek niets er in 2004 op te wijzen dat de wedstrijd zo’n duizelingwekkend slotstuk zou krijgen. FC Utrecht nam via spits Donny de Groot een regelmatige 1-0 voorsprong en had in die fase volgens verwachting verreweg het beste van het spel.

De ommekeer kwam toen doelman René Ponk de doorgebroken Danny Koevermans neerhaalde en Sparta van scheidsrechter Pieter Vink een strafschop kreeg. De rode kaart die waarschijnlijk terecht was geweest, bleef echter uit zodat FC Utrecht met elf man verder mocht. Bovendien stopte Ponk de penalty van Danny Schenkel (klemvast nog wel) zodat de frustratie bij Sparta nog groter werd. Zeker bij superfan Hugo Borst die arbiter Vink na afloop als ‘oplichter’ zou betitelen.

Na een uur voetbal kwam Sparta toch langszij toen …


Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U leest dan ook de extra kaders over het stadionverbod van Hugo Borst en het bezoek van actrice Jayne Mansfield voor de aftrap van Sparta – DOS in 1957.  

Om het hele artikel te lezen heeft u deze mogelijkheden:

U kiest voor een abonnement op de krant
U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is
U bestelt dit artikel los

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.