Thuisdag VVU in teken van teampresentatie en coming-out dag

Volleybal Roberto Cancian

Recentelijk presenteerde VV Utrecht het eerste vrouwenteam in Sportcentrum Galgenwaard, het team dat ook komend seizoen in de eredivisie actief zal zijn. Na een zeer succesvol eerste jaar in de deze competitie, waarin Utrecht zowel de play-offs bereikte als de landelijke bekerfinale (waarin verloren werd van landskampioen Sliedrecht Sport), wordt ook dit seizoen de lat hoog gelegd.

VV Utrecht presenteerde tijdens de eerste ’thuisdag’ het eerste vrouwenteam aan pers en andere geïnteresseerden. Nadat voorzitter Sam van Ling de vereniging had geïntroduceerd en één en ander had verteld over het beleidsplan 2020-2024 dat is opgesteld, werden de speelsters van het vlaggenschip naar voren geroepen. Dat gebeurde per positie in het veld, met daarbij extra aandacht voor de nieuwkomers.

Allereerst de passer/lopers Carla Mulli, Ilse Janssen, Mirte van der Sluijs, Björna Gras (overgekomen van Zwolle) en Marly Bak (overgekomen van Zwolle). ‘Fijn dat we er nieuwe speelsters hebben bijgekregen. Zeker ook aanvallend zijn het speelsters die punten kunnen maken’, gaf aanvoerder Ilse Janssen aan. Daarna kwamen ook de andere speelsters aan het woord waarbij Carla Mulli mocht vertellen, als international van Luxemburg, hoe speciaal dat is. Nadat middenspeelsters Marit Pasterkamp, Lisa Kersten en Denise de Kant (vorig seizoen spelend voor landskampioen Sliedrecht Sport) naar voren waren geroepen, volgden de spelverdeelsters Ana Rekar en Robin van de Velde. Diagonaal speelsters Lynn Zweekhorst en Iris Reinders en libero Susanne Kos waren de laatste van de aanwezige speelsters die zichzelf mochten voorstellen.

 

Strategie

Daarna was het woord aan trainer/coach Ali Moghadassian die terugblikte op het afgelopen seizoen en vooruitkeek naar aankomend seizoen. Dat deed hij na het voorstellen van zijn technische staf. ‘Ik heb als coach naar het WK volleybal gekeken om er leerzame dingen uit te halen. Vooral bij de mannen zag ik dat de tweede lijn in de aanval een wapen is. Daar kunnen wij als staf iets mee om het voorspelbare eruit te halen. Daar wordt volle bak geserveerd. Dat zie je bij de vrouwen minder’.

Iets waar de ervaren coach graag naar toe wil werken. Over het doel voor aankomend seizoen was Moghadassian duidelijk. ‘Wij willen de top drie aanvallen. Wij zijn een aantal speelsters kwijt maar hebben ook nieuwe aanwinsten. De passing moet stabieler worden, wat het ook leuker maakt voor de spelverdeelsters. Ik heb af en toe medelijden met hen hoe ze moeten rennen voor ballen’, glimlachte hij.

De coach wil met zijn ploeg voor drie prijzen spelen. ‘De competitie waarin we de kampioenspoule willen halen, het bekertoernooi en het winnen van de Supercup die op vrijdag 23 december staat gepland’. Nadat de ploeg zich ging voorbereiden op het oefenduel met Voltena, was het laatste woord aan hoofdsponsor en volleyballiefhebber Rob Ojevaar (CEO Booleans). ‘Wij zijn als Booleans hoofdsponsor als uiting van betrokkenheid maar ook omdat ik zelf ben opgegroeid in de volleybalwereld. Ik ben bij VV Utrecht in een warm bad terechtgekomen en heb vorig seizoen een goed team en een toffe bekerfinale gezien. Leuk om op deze manier de sport te zien groeien en mijn steentje daaraan bij te kunnen dragen.’

 

Coming Out

De teampresentatie gebeurde tijdens de eerste ‘thuisdag’ van VV Utrecht. Een dag die ook in het teken stond van nationale coming-out dag, die de week er op plaats vond. ’Deze dag is in het leven geroepen om stil te staan bij het feit dat mensen open kunnen en durven te zijn over hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Binnen VV Utrecht willen wij graag stilstaan bij dit thema’, geeft Sander Heithuis aan. Hij is zowel aanvoerder van het eerste herenteam, dat uitkomt in de topdivisie, als een fervent voorhanger van gelijke kansen voor iedereen.

Heithuis, in het dagelijks leven werkzaam als beeldredacteur beeldvorming bij belangenorganisatie WOMEN Inc. heeft er drie en een half jaar terug zijn werk van kunnen maken. ‘Om aan een wereld te werken waar mensen gelijkwaardig zijn. Een ‘topic’ dat al lang actueel is. Het is erg dat er vaak aanleiding moet zijn voordat er iets gaat gebeuren. Anderzijds goed en fijn dat het steeds mee bespreekbaar is.’ Sander Heithuis: ‘De dag was fantastisch! Heel veel positiviteit, veel mooie gesprekken gevoerd en ik heb veel enthousiasme rond het thema mogen ervaren. VV Utrecht is een plek is waar mensen uit de LHBTI+ community welkom zijn. Binnen de vereniging is er aandacht voor het thema.’

 

Avondje Taurus
Aan het begin van de avond werd de volgende volleybalhal opgezocht, dit keer De Kruisboog in Houten waar het eredivisieduel tussen Taurus en VoCASA uit Nijmegen op het punt van beginnen stond. De mannen begonnen aan hun competitie in het eerste weekend van oktober, dat van de dames werd drie weken uitgesteld in verband met het WK volleybal in eigen land.

Taurus, dat vorig seizoen de kampioenspoule misliep, startte dit seizoen met een 3-0 nederlaag bij Numidia Limburg. Tegen VoCASA gaf de ploeg van trainer/coach Niels Plinck in de eerste set niet thuis. Vanaf set twee wist Taurus het duel te draaien wat uiteindelijk resulteerde in een 3-1 overwinning voor de ploeg uit Houten. ‘Een wedstrijd waarin de ploeg hard heeft moeten werken. Een wedstrijd ook met alles erop en eraan’, aldus Plinck. Dat werd soms even gevoed door voormalig coach Erik Gras die nu bij VoCASA voor de groep staat. De strijd werd zowel binnen als buiten de lijnen gevoerd om iedere speler zo scherp als mogelijk te krijgen. ‘Wij hebben in de voorbereiding veel aandacht besteed aan onze blokkering en verdediging. Dat zag je goed terug in de wedstrijd waarin veel rally’s door ons werden gewonnen’, gaf een tevreden Niels Plinck aan na afloop.

Het seizoen is nog lang. ‘Een plek bij de beste vier ploegen, zou echt een wereldprestatie zijn. We gaan zien wat mogelijk is.’ sluit Niels Plinck af.