Thuispubliek weer niet verwend

Voetbal Hans van Echtelt

Voor de tweede keer in successie moest het thuispubliek in Galgenwaard afdruipen met een 0-0-uitslag. Het duel tegen FC Groningen kende geen winnaar, zeker de toeschouwers waren dat ook niet. De angst om te verliezen leek de boventoon te voeren, met name bij de bezoekers die een uitstekende reeks in 2019 achter de rug hebben. Dit geldt minder voor de thuisbalans van FC Utrecht in dit kalenderjaar: nog niet gewonnen in eigen huis. Journalist Hans van Echtelt blikt terug op de wedstrijd in Galgenwaard.

Na afloop toonde coach Dick Advocaat zich toch redelijk tevreden met het behaalde puntje. Maar wie zijn oor te luister legde bij de kijkers op Vak P, hoorde een totaal ander geluid. ‘Een parodie op voetbal’, zo vatte mijn buurman het vertoonde kernachtig samen. En dan moet je al helemaal niet denken aan hetgeen Ajax enkele dagen geleden op de grasmat legde in Madrid. ‘Daar zijn we mijlen ver van verwijderd geraakt’ zo luidde zijn verdere analyse. En daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn.

Eerlijk gezegd hadden we tevoren al ingeschat dat het een lastige klus zou worden. Bij de ingang troffen we namelijk Han Berger, die zowel trainer van FC Utrecht als van FC Groningen was. ‘Een moeilijke wedstrijd,’ aldus Berger. ‘Groningen zal sterk verdedigen en Utrecht heeft moeite het spel thuis te maken, maar we zullen zien.’ Het was dan ook logisch dat zijn prognose haarfijn uitkwam. En FC Utrecht ontsnapte nog bij twee mogelijke VAR-momenten toen zowel Michiel Kramer als aanvoerder Willem Jansen in onzachte fysieke aanraking met hun opponent kwamen.

De komende twee duels lijken meer op het lijf van de ploeg van Dick Advocaat geschreven. Zeker is dat het team uit bij NAC en thuis tegen Feijenoord meer ruimte zal krijgen om het geliefde countervoetbal te spelen, zoals dat ook bij De Graafschap en Heracles lukte. Een mogelijke terugkeer van Rico Striedeer die vrijdagavond op de bank zat maar nog niet inviel, kan daarbij een belangrijke factor zijn. Ook Jean-Christophe Bahebeck werd tegen Groningen gespaard maar kan mogelijk in de komende beslissende weken van enige meerwaarde worden in aanvallend opzicht.