Thuisrecord FC Utrecht verpulverd

Voetbal Hans van Echtelt

De hoop dat FC Utrecht opnieuw zou kunnen stunten tegen Ajax, werd in het lege Galgenwaard binnen twintig minuten de grond in geboord. De Amsterdammers gingen vol energie van start en de debuterende doelman Fabian de Keijzer werd in die korte tijd twee keer kansloos gepasseerd. En toen vlak voor rust nieuweling Brian Brobbey zijn tweede treffer mocht produceren, was duidelijk na die 0-3 dat het ongeslagen thuisrecord van FC Utrecht verpulverd zou worden.

Eigenlijk was het verschil met de uitwedstrijd in de Johan Cruyff Arena waarin FC Utrecht destijds sensationeel met 0-1 wonnen, speltechnisch niet zo groot. Ook toen had Ajax 70 procent balbezit, alleen maakten de Amsterdammers hun kansen nu in de beginfase wel af. Daarbij had FC Utrecht een mentale tik te verwerken toen debutant Naoki Maeda na een charge van Lisandro Martinez ogenschijnlijk zwaar geblesseerd raakte en zelfs naar het ziekenhuis gebracht moest worden.

Ook een tegenvaller was het moment dat Anastasios Douvikas vrij kon opstomen naar het Ajax-doel maar ten onrechte werd gevlagd waardoor een ideale kans op 1-2 werd gesaboteerd. En even later werd het aan de andere kant 0-3 en weer stond de vervanger voor de afwezige Sébastien Haller op de juiste plek. Bij die ruststand was ook duidelijk dat voormalige FC Utrecht-trainer Erik ten Hag zijn 100ste eredivisiezege zou gaan boeken.

De enige vraag aan het begin van de tweede de helft was nog of doelman Pasveer voor de achtste keer in een uitduel geen tegentreffer zou hoeven te incasseren. Tegen de machteloos acterende aanval van de thuisclub was dat geen enkel bezwaar voor de Ajax-sluitpost die pas in de tachtigste minuut het eerste schot op doel kreeg te verwerken. Symptomatisch dat het een rollertje werd van invaller Remco Balk en dat daarmee al het offensieve vuurwerk van de thuisclub was afgeschoten. Waarmee helaas de conclusie gerechtvaardigd is dat FC Utrecht gewoon een middenmoter is geworden en geen uitdager meer voor de topclubs.