Tijdens de Utrecht Science Park Marathon

Atletiek Peter de Jong

De Utrecht Science Park Marathon was zondag 19 maart een groot succes. Terugkijkend op deze marathon, waarvan de Utrechtse Sportkrant mediapartner is, aandacht voor gebeurtenissen en belevenissen tijdens de loop. In deze laatste bijdrage komen de deelnemers aan het woord en staan op beeld van de studenten van de Hogeschool Utrecht.

Wethouder Jeroen Kreijkamp gaf het startschot voor deze 36e editie, die vertrok tussen de moderne gebouwen op het

Afzien

Science Park en onder de eeuwenoude Utrechtse Dom doorging.

Maar liefst 38 verschillende nationaliteiten verschenen aan de start, bestaande uit toplopers en bijna 6000 sportievelingen.

De lopers genoten, maar het was zeker ook afzien voor enkele deelnemers.

 

 

 

 


Tijdens de race werd het volgende sfeerverslag vanaf de zijlijn opgetekend:

Uw verslaggever had zich opgesteld bij de verkeerspost in de Bunnikse weiden. Op de voorgrond grazende schapen, met daarachter het silhouet van de universiteitsgebouwen. Verkeersgeleider Joan Hercules, in het dagelijks leven werkzaam op de ponten in en rond Amsterdam, wijst iedereen de goede kant op. Een oneindig lint aan lopers passeert haar, dat van de hele marathon zelfs twee keer. De eerste loper, de latere winnaar Paul Zwama passeert monter en lichtvoetig. Alsof hij geen last heeft van de zwaartekracht.

Daarna is het beeld gemêleerd. Lopers die een praatje maken met hun maat. Lopers die genieten van hun favo muziek in de oortjes. Een geinponem die ons, het publiek, vraagt of we nog gaan klappen. En een die de tijd vindt om de verslaggever erop te wijzen dat hij niet zo met zijn mobieltje moet spelen.

Later op de middag, als de halve marathon gefinisht is, en alleen de lopers van de hele langskomen, is menig gelaat getekend. Starend in verten, door oneindig laagland. Lichte kleine lopers passeren met muizenpasjes, de zwaarderen lijken van voet naar voet te springen, de weidegrond trilt ervan. Het mooie is eraf, de spieren en gewrichten protesteren.

Na dik 5 uur is de post waar Joan de scepter zwaait, verlaten. Samen momsteren we de laatste der Mohikanen. Richard wandelt en vraagt hoe ver het nog is. Als eennalaatste passeert Hendrika Johanna. Lachend. Als laatste komt Rafi Wazir uit Utrecht langs, dribbelend. Hij zal zijn plaats niet meer afstaan en finisht na 5 uur, 25 minuten en 54 seconden. Dat is circa 7,5 kilometer per uur. Wie doet het hem na, wie kan er zo lang lopen?

Het loopt naar zessen, de wind trekt aan de luifel van Joans verkeerspost. Zij heeft vanaf 10 uur op haar benen gestaan. Een keer de hulpdienst gebeld voor een jongen met zware kramp. En iedereen de goede kant op gewezen. Tot volgend jaar.


 

Tijdens de race hebben enkele leerlingen van de Hogeschool Utrecht de volgende vlogs gemaakt voor en over de lopers van de Utrecht Science Park Marathon.

de eerste vlog:

 

de tweede vlog:

 

de derde vlog:

 

de vierde vlog:

 

de vijfde vlog:

 

de zesde en laatste vlog:


 

In het laatste persbericht van de marathon valt te lezen:

‘De inschrijving voor 2018 start 1 september en we hopen dat heel veel enthousiaste lopers zich weer aanmelden voor deze afwisselende marathon. Mede dankzij alle vrijwilligers is deze editie ook heel goed verlopen. We organiseren het hele jaar door evenementen in samenwerking met onze partners, zoals een succesvol symposium over hardlopen, een trainingsmarathon tussen Amersfoort en Utrecht en onlangs een inspirerende lezing van Jac Orie. Wij willen graag meer doen voor de lopers!’, aldus Arjen de Ruyter.