Tim Ariesen manifesteert zich in monstervlucht Gold Race

Wielrennen Hans van Ommeren

Hij haalde weliswaar niet de finish, maar de complimenten waren er  niet minder om. ‘Kleine mannekes worden groot,’ werd er getwitterd. Tim Ariesen, zoon van Dick Ariesen die dertig jaar geleden ’grootverdiener’ was in de koersen in Midden-Nederland, manifesteerde zich zondag urenlang in de Amstel Gold Race. Hij maakte deel uit van de kopgroep van twaalf renners die de klassieker vrijwel meteen na de start met een monstervlucht van 200 kilometer kleurden.

Liefst zes debutanten telde het kleine, procontinentale team Roompot – Nederlandse Loterij in de sinds jaren weer eens boeiende koers in de Zuid-Limburgse heuvels. Drie van hen kwamen uit Midden Nederland: Utrechter Martijn Tusveld, Veenendaler Martijn Budding en Tim Ariesen uit Rhenen.

Van hen haalde alleen Budding na ruim 260 kilometer de finish. Een prestatie die met applaus werd onthaald. ‘Helemaal op,’ kon de pas 21-jarige belofte nog net uitbrengen, maar wat was hij trots. De Amstel Gold Race, de wedstrijd waar hij de laatste jaren steeds meer van was gaan dromen, had hij volbracht.

In een veld met wereldtoppers als de latere winnaar Philippe Gilbert en oud-wereldkampioen Michal Kwiatkowski die in extremis door de Belg werd geklopt. Budding finishte uiteindelijk als 78e, op 9,21 minuten van de winnaar.

‘Ik heb vandaag enorm afgezien, maar nog meer genoten. Wat een wedstrijd en wat een mensen.’

Maar de meeste indruk van de drie musketiers uit de regio Utrecht maakte Tim Ariesen. Hij had de boodschap van de ploegleiding ’s ochtends vroeg goed in de oren geknoopt. ‘Zorg dat wij ook in deze koers onze wildcard waarmaken. Rij niet anoniem mee en probeer, waar mogelijk, ook nog mee te zitten als de grote mannen gaan’.

Ariesen sloot aan bij wat de vlucht van de dag bleek te zijn en zijn naam rolde menigmaal van de lippen van de Studio Sport-commentatoren Dijkstra en Ducrot. ‘Eigenlijk was het bij de eerste de beste poging raak,’ blikte hij na afloop terug.

‘En dat is voor de verandering ook wel eens prettig, daarna draaide het goed en liepen wij uit tot wel acht minuten. Dan weet je dat het een mooie dag kan worden. Ook een erg zware dag trouwens. Maar ik heb wel volledig van het Nederlandse publiek mogen genieten.’