Titel lijkt ineens ver weg voor IJCU Dragons

IJshockey Robert Jan van der Horst

IJCU Dragons zal vanavond (zaterdag 26 maart) boven zichzelf uit moeten stijgen om nog een kans te maken op de titel in de eerste divisie. Vrijdagavond namelijk verloren de Utrechtse ijshockeyers ook hun tweede duel in de finaleserie tegen Nijmegen met 6-3. Een week eerder op De Vechtsebanen, de thuishal van de Utrechtse ijshockeyers, ging de formatie van Stefan Collard nog met 9-4 onderuit.

Met deze tweede zege in deze best-of-five-serie is het 2-0 in het voordeel is van de Gelderse formatie. Die heeft aan nog één overwinning genoeg om de titel voor zich op te eisen.

Werd zaterdagavond 19 maart nog kansloos verloren op De Vechtsebanen (4-9), vrijdagavond 25 maart was er duidelijk sprake van meer evenwicht op het ijs van sportcentrum Triavium. Tot aan de derde periode ging het gelijk op, althans wat de score betreft. Na ruim twaalf minuten spelen zette Nicky Collard IJCU, dat in de openingsfase sterk uit de startblokken kwam maar telkens Nijmegen-goalie Vermeulen op z’n weg vond, haar team op voorsprong: 0-1. Maar al snel daarna stond de gelijkmaker op het scorebord:  1-1.

In de tweede periode was het Nijmegen dat op voorsprong kwam en zorgde Justus Bos voor de gelijkmaker. Direct in de openingsminuut van derde part kreeg IJC Dragons een flinke tegenvaller te verwerken toen Nijmegen op 3-2 kwam en in de 48e minuut een vroege knock-out uitdeelde: 4-2. Daarmee was het fysieke duel, waarin met veel inzet werd gehockeyd, eigenlijk gespeeld.

De 5-2 kwam van de stick van het Nijmeegse talent Floris Vooren, hoofdrolspeler in de 9-4 nederlaag van vorige week en vrijdagochtend 25 maart na het WK U18 in Bulgarije op Schiphol geland. De behendige aanvaller was ook in zijn vijfde duel in zes dagen wederom belangrijk voor Nijmegen. Justus Bos bracht met zijn tweede treffer van de avond de spanning nog wel terug, maar de vele straffen, waarvan de meeste aan Utrechtse zijde, – de arbiters deelden over de hele wedstrijd in totaal 128 strafminuten aan beide teams uit – maakten een echte inhaalrace voor IJCU Dragons onmogelijk. Waarna Nijmegen uitliep naar 6-3.

Vanavond (zaterdagavond 26 maart) zal IJCU Dragons op De Vechtsebanen het derde duel in de finalereeks tegen Nijmegen moeten winnen om nog enig perspectief te houden op het kampioenschap van de eerste divisie. Als er wordt verloren, dan pakt Nijmegen de titel en is het seizoen voor IJCU Dragons over. Bij winst volgt vrijdag 1 april de vierde wedstrijd in de reeks, in Nijmegen.

IJCU Dragons – Nijmegen begint zaterdag 26 maart op de Utrechtse De Vechtsebanen om 20.30 uur.