Toch nog olympische finale Dafne Schippers met estafetteteam

Atletiek Redactie

Dafne Schippers loopt in Tokio toch nog een olympische finale. De Utrechtse kwalificeerde zich met het Nederlands estafetteteam 4x100 meter voor de eindstrijd vrijdagmiddag om 15.30 uur. Dat ging niet zonder slag of stoot. De eerste wissel van Nadine Visser op Schippers verliep uiterst moeizaam, waardoor het Nederlandse kwartet pas als vijfde over de finish kwam in de serie. Op grond van de tijd zat Nederland echter toch bij de snelste acht landen.

Nederland kon in Tokio niet op volle sterkte aantreden. Jamile Samuel had zich afgemeld vanwege een hamstringblessure, Naomi Sedney was haar vervangster. Schippers leek als tweede loopster te vroeg vertrokken. Startloopster Visser had de grootste moeite het stokje over te dragen. De Utrechtse had een duidelijke verklaring voor de bepaald niet vlekkeloze wissel. ‘Normaal wisselen we pas op het rechte stuk, nu in de bocht. Dat was een stuk moeilijker waardoor ik veel moest inhouden. Het kan dus allemaal nog wat scherper en sneller. Dit was geen perfecte race.’

Er zit dus duidelijk nog meer in dan de 42,81 waarmee Nadine Visser, Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney de zevende tijd realiseerden, al zal een medaille zeer moeilijk worden.

Hoe moeilijk dit nummer is, illustreerden de Nederlandse mannen. Zij werden op de sprintestafette gediskwalificeerd door een foute wissel, veroorzaakt door Churandy Martina die te snel weg was. Daarmee kwam er een treurig einde aan zijn vijfde en laatste Olympische Spelen. Zijn ploeggenoten namen hem niets kwalijk, integendeel. Ze trakteerden hem op een applaus voor zijn betekenis voor de Nederlandse atletiek.