Toen ging de bekerfinale wel door

Voetbal Hans van Echtelt

Komende zaterdag is het precies 35 jaar geleden dat FC Utrecht voor het eerst de KNVB-beker won. Het gebeurde op 6 juni 1985 in een ‘gekochte thuiswedstrijd’ tegen Helmond Sport. De toenmalige voorzitter Theo Aalbers had fiks in de geldbuidel getast om het thuisvoordeel te kopen van de Brabantse opponent die verrassend de eindstrijd had bereikt. In de dagen voorafgaand aan het bekerduel had zich rond Johan van der Hooft een ware hetze ontwikkeld. Hij was voormalig speler van Helmond Sport en stond nu onder contract bij de Domstedelijke formatie.

In een Brabantse krant had Van der Hooft zich nogal laatdunkend uitgelaten over de kansen van zijn oude club. Geen verstandige zaak, want Helmond Sport stond extra op scherp en had het in fysieke duels vooral op Van der Hooft gemunt.

Het werd een ware slijtageslag in een uitverkocht Galgenwaard waarin eerste divisionist Helmond Sport zich dapper verweerde. De ploeg gokte op counters en had zeven minuten voor tijd bijna de openingstreffer geforceerd toen spits Rene van Tilburg vrij voor doelman Jan Willem van Ede opdook. De aanvaller miste echter grandioos waarna FC Utrecht zich opmaakte voor een stormachtig slotoffensief. Dat resulteerde in blessuretijd in een winnende kopgoal van John van Loen die de dappere doelman Van der Meijden in de verste bovenhoek klopte.

 

Scheidsrechter Piet Bosman die voor het laatst acteerde in deze rol, floot daarna meteen af en konden de dolgelukkige thuissupporters de eerste KNVB-beker in de historie van FC Utrecht bejubelen. De club had al een keer eerder in de bekerfinale gestaan maar verloor toen in twee duels van AZ. Dat was de periode dat er een ‘dubbel’ werd afgewerkt, daarna is besloten om voortaan de bekerfinale in een keer af te werken. En in 1985 ging dus een finale dus wel door waar de FC-fans dit jaar mogelijk vergeefs op zullen wachten. Of de UEFA kan alsnog een reddingsboei uitgooien na het hoger beroep van de club dat op korte termijn zal dienen.