Toeschouwers; zet uw helmen op!

Gesponsord artikel

Op 13 oktober 2018 vond op een van de vele voetbalvelden die Nederland rijk is een voetbalwedstrijd plaats tussen twee jeugdelftallen. Tijdens de eerste helft nam de aanvoerder van het thuisteam een hoge bal aan en dat ging niet helemaal naar wens. Hij kon de bal onvoldoende controleren en heeft vervolgens de bal in de stuit over de zijlijn van het veld getrapt. Het voetballertje stond op dat moment in het veld in de omgeving van de middellijn, ongeveer vijf tot tien meter van de zijlijn.

Serie ‘Sport en Recht’

Toenemende sportwet- en regelgeving maakt dat sporters en verenigingen soms hulp nodig hebben bij het doorgronden daarvan. Denk aan transferregels, tuchtzaken, doping, arbeidsvraagstukken, aansprakelijkheid, sponsoring, verenigingsrecht en goed sportbestuur. Daar kan bijna iedereen wel wat hulp bij gebruiken, zeker als er een probleem bij komt kijken. De Utrechtse advocaat Axel Beijersbergen van Henegouwen presenteert maandelijks in de Utrechtse Sportkrant herkenbare zaken waar iedereen van kan leren.

Een van de toeschouwers in bovenstaande situatie is door die bal rechtstreeks hard tegen het hoofd getroffen, vervolgens op een betonnen plaat gevallen en even buiten bewustzijn geweest. Een trauma-arts die per helikopter ter plaatse is gekomen heeft eerste hulp verleend, waarna de toeschouwer is overgebracht naar het ziekenhuis.

Schade

Het slachtoffer heeft zes dagen in het ziekenhuis gelegen en heeft sinds het ongeval last van doofheid aan het rechteroor, evenwichtsstoornissen, duizeligheid en cognitieve klachten. Ook heeft het slachtoffer sinds het ongeval geen reuk en smaak meer. Hij brengt zijn zaak voor de rechter en vordert aan materiele en immateriële schade een bedrag van € 100.000,-.

De kernvraag is of de speler onrechtmatig heeft gehandeld en aansprakelijk is voor het welzijn van de toeschouwer. Tot een bepaalde hoogte mag namelijk van een speler verwacht worden dat deze gevaarlijke, slecht gecoördineerde, verkeerd getimede of onvoldoende doordachte handelingen vertoont in het veld. Pas als de speler onzorgvuldig of opzettelijk gehandeld heeft, komt het strafrecht in beeld.

De rechter bepaalde dat aangezien voetbal een contactsport is en in een wedstrijdsituatie grotere risico’s genomen worden dan buiten de lijnen, en er bovendien geen sprake was van opzettelijk handelen. De toeschouwers moeten, net als de spelers binnen de lijnen, ook risico’s accepteren die aan deze sport kleven. Bovendien, zo oordeelde de Rechtbank, zorgen de spannende aanval- en verdedigingsacties juist voor spektakel en dus voor aantrekkelijkheid voor toeschouwers. Met andere woorden: houd ook buiten de lijnen uw ogen op de bal.

Oproep

Heeft u een actuele casus of ziet u als sporter of vereniging een juridisch probleem op u afkomen? Zijn er twijfels of vragen over wetgeving? Maar weet u niet zeker of een advocaat hierbij kan helpen? Dat zou toch best eens het geval kunnen zijn. Mail uw zaak aan sport-en-recht@utrechtsesportkrant.nl en mogelijk wordt deze (mits gewenst anoniem) besproken. De vijf meest aansprekende inzendingen maken maandelijks bovendien kans op een gesprek om verder op het probleem in te gaan. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Axel Beijersbergen van Henegouwen heeft geen betrokkenheid bij andere artikelen in de Utrechtse Sportkrant. Juridische vraagstukken worden door hem persoonlijk behandeld en zullen niet voor andere doeleinden gebruikt worden.

Wat is jouw juridische sportvraag?