Toneelstuk over landstitel DOS niet op grasmat Galgenwaard

Voetbal Hans van Echtelt

De plannen om in het jubileumjaar 2018 - zestig jaar na de landstitel van voetbalclub DOS - de voorstelling ‘Het wonder van Utrecht’ op een fraaie locatie in de Domstad uit te voeren gaan niet door. Even lag het zelfs in de bedoeling dit toneelstuk op de grasmat van Galgenwaard te realiseren, maar dat is om, volgens FC Utrecht, ‘logistieke redenen’ geannuleerd.

Zondag 15 juni 1958 werd DOS kampioen van Nederland door in Nijmegen in een beslissingswedstrijd sportclub Enschede met 1-0 te verslaan. De enige treffer kwam op naam van, hoe kan het anders, Tonny van der Linden. Het is vooralsnog het enige landskampioenschap van een Utrechtse voetbalclub.

 

Komische reconstructie

De voorstelling ‘Het wonder van Utrecht’ is een komische theatrale reconstructie van het voetbalfeest in 1958. Liefst 15.000 voetbalfans luisterden op de bewuste dag in een zonovergoten Galgenwaard naar het radioverslag van verslaggever Co Hoogendoorn over hetgeen zich op de grasmat in De Goffert tussen DOS en Sportclub Enschede afspeelde.

De fans keken naar een lege grasmat en luisterden intussen geboeid naar het commentaar vanuit Nijmegen dat in soms onduidelijke flarden doorkwam: de techniek liet het destijds nog wel eens afweten.

Journalist Ad van Liempt schreef het boek ‘Het wonder van Utrecht’ dat de inspiratie vormde voor het uiteindelijke toneelstuk. Hij vindt het jammer dat de uitvoering in Galgenwaard of elders in een Utrechts theater dit jaar niet doorgaat. Van Liempt: ‘Het zou bij uitstek de plek en het moment geweest zijn waarop die voorstelling tot zijn recht gekomen zou zijn. Maar gevoel voor nostalgie en historie is nooit een sterk punt in deze stad.’

In april van het vorig jaar werd het stuk drie keer gespeeld in het kader van de Utrechtse Culturele Zondagen. Toen was daar ook nog de onlangs overleden DOS-speler Henk Temming bij.