Topdeelnemersveld in Singelloop

Atletiek Redactie

Zondag 1 oktober staat de internationale en nationale top aan de start bij de Singelloop Utrecht. De organisatie heeft voor de 67ste editie wederom een sterk deelnemersveld samengesteld waaronder de huidige wereldrecordhouder en de winnaar van vorig jaar. Uit de Nederlandse top geeft Richard Douma, recentelijk actief op de WK in Londen, act de presence. 

Abdi Bashir (27.36 minuten) kan met genoegen terugdenken aan zijn deelname bij de grootste wegwedstrijd van Utrecht vorig jaar. De 28-jarige Belgische atleet, geboren in Somalië, finishte destijds onder moeilijke weersomstandigheden vlak voor Abraham Cheroben en schreef zo het roemrijke evenement verrassend op zijn naam. ‘Ik hoop vooral op een mooie editie en een spannende race. Utrecht heeft een prachtig parcours en unieke sfeer. Toen de uitnodiging kwam heb ik gelijk ja gezegd. Ik ga wederom voor de winst,’ aldus Bashir. Naast de huidig wereldrecordhouder Leonard Komon (26.44), wereldseizoentijd Benard Kimeli (27.10) en oud-winnaar Abdi Bashir staan Dominic Kiptarus (28.17), Filimon Ande (28.17), Benard Kipkemoi (28.13) en Davis Kiplagat (28.53) aan de start.

Ook Nederlandse topatleten komen graag naar Utrecht voor een snelle tijd en de fijne organisatie. Zo staan Koen Raymaekers, Edwin Slijkhuis en Richard Douma aan de start. Laatstgenoemde kijkt uit naar zijn race op een voor hem ietwat ongewone afstand: ‘De Singelloop Utrecht ken ik nog van vier jaar geleden, een prachtig evenement met sfeervol parcours door de binnenstad. De 10 km is voor mij een mooie en uitdagende afstand, daarvoor moet je ongeveer dertig minuten lang geconcentreerd lopen. Ik loop op kracht en dit is een perfect meetmoment.’

 

Roemrijke historie

De Singelloop Utrecht kent een prachtige historie met internationale toptijden. Het parcours langs de Utrechtse singels staat maar liefst tweemaal genoteerd in de lijst met snelste 10 km tijden ter wereld. Atleten van over de hele wereld komen graag naar Utrecht om te genieten van de entourage en een snelle tijd te lopen. Na jaren van relatieve droogte staat de Singelloop Utrecht sinds 2015 weer hoog genoteerd op de internationale atletiekkalender. Abraham Cheroben liep de 10 km in 27 minuten 35 seconden, goed voor de tweede snelste seizoentijd.

De start is op de befaamde Maliebaan en de finish in het monumentale Wilhelminapark. 10.000 enthousiaste lopers doen mee aan de Singelloop 10 km, 5 km en de Chiquita Kids Runs 2 km en 1 km.