Tophandbal in een dorp van een paar duizend zielen

Handbal Frank Brouwer

Met zo’n 2500 inwoners is het dorp Cothen een bijzonder sportdorp. Voetbalvereniging SVF én handbalvereniging Fortissimo zijn er een begrip. Maar met beperkte middelen zijn de Vrouwen-1 wel de handbaltrots van de provincie: al jaren is dit het hoogst spelende vrouwenhandbalteam in de regio.

Opleiden is voor Fortissimo heel belangrijk. De E- en F-jeugd staat al te trappelen

Het sterke sociale karakter van het dorp straalt nog steeds voor een groot deel uit op en via de verenigingen. Maar de kleine dorpsclub ontsteeg zo’n tien jaar geleden de anonimiteit en groeide tot grote hoogte. In 2005 promoveerde Vrouwen-1 naar de Eredivisie.

En het plafond bleek nog niet bereikt. Na een benauwde handhaving in het eerste seizoen en een gedegen tweede Eredivisiejaar, volgde het hoogtepunt: een top-vijfplek gaf recht op Europees handbal. ‘Een unieke ervaring. Met als gevolg een sensationeel verlopen toernooi in de eigen sporthal met sterke tegenstanders uit Turkije, Wit-Rusland en Slowakije. Door sterk spel werd een tweede plaats bereikt met als gevolg deelname aan de tweede ronde. In een tweestrijd met een team uit het Servische Kikinda werd uiteindelijk het onderspit gedolven. Maar hoe dan ook, een fantastische ervaring’, zo kijken bestuursleden voorzitter Ben Hofman, secretaris Myrthe Mocking en Bob Hofman (technische zaken) terug.

Ook het jaar daarna werd er Europees handbal gespeeld in Cothen. In 2013 kwam er acht jaar na de promotie echter een einde aan het verblijf in de Eredivisie: degradatie bracht Vrouwen-1 in de Eerste Divisie. Mocking, namens het bestuur: ‘Binnen de club heerst het gevoel dat het team in de Eerste Divisie thuishoort. Ondanks dat we dit seizoen wat ruimer in de speelsters zitten blijft de selectie, zeker wanneer blessures de kop opsteken, toch krap. Als je daarbij optelt dat er jaarlijks door Eredivisieclubs aan speelsters getrokken wordt, moeten we voor dit moment tevreden zijn. De ambitie is toch om jaarlijks mee te kunnen doen in de nacompetitie. Hiervoor dient dan wel één van de vier periodetitels gehaald te worden. Dit is de afgelopen twee seizoenen gelukt en daar gaan vrouwen weer voor’.

 

Opleiden

De Cothense vrouwen, die de thuiswedstrijden afwerken in de plaatselijke sporthal De Rijnsloot, blijven de hoogste spelende vrouwenploeg in de regio. Mocking: ‘Het is organisatorisch en financieel, zeker voor een kleinere club, moeilijk om en een sterke vrouwen-  en een sterke mannenafdeling in stand te houden. Bij Houten zie je een sterke mannenafdeling en bij Nieuwegein lijkt het hogere niveau wat te verschuiven van de vrouwen naar de mannen. Overigens spelen de mannen van Houten Eredivisie en zijn de vrouwen van Nieuwegein actief in de Tweede Divisie, één klasse  lager dan onze speelsters.’

Bij Fortissimo blijft de opleiding een belangrijk punt. Het opleiden van voldoende eigen talenten is tegenwoordig niet meer zo eenvoudig en vanzelfsprekend als in het verleden. Jeugdspelers en ouders wisselen makkelijker van club en bij de overgang van junioren naar senioren is er ook sprake van leden die stoppen in verband met studie dan wel andere interesses hebben.

Om zich op het huidige niveau te kunnen handhaven moet Fortissimo blijven opleiden. ‘Op dit moment spelen de B-meiden, van wie al enkelen hun opwachting in het eerste team hebben gemaakt, in de hoogste landelijke jeugddivisie. De verwachting is dat van daaruit wat speelsters kunnen aansluiten bij Vrouwen-1. In de toekomst zal Vrouwen-1 echter wel een combinatie blijven van eigen talenten en handbalsters uit de regio’, aldus Mocking.
De bestuursleden zijn trots dat de handbalclub te allen tijde midden in het dorp is blijven staan. ‘Wij denken niet dat het succes van Vrouwen-1 gevolgen heeft gehad voor de positie van de club in het dorp. Al van voor de successen en ook nu kennen de meeste mensen in het dorp wel iemand uit het vrouwenteam.’

Zowel de vrouwen van Fortissimo als de voetballers van SVF hebben hun betekenis en rol in het kerkdorp, ondanks het niveauverschil. Mocking: ‘Beide clubs organiseren jaarlijks allerlei wervingsactiviteiten en de mensen in het dorp gunnen beide verenigingen het beste. Wat dat betreft is de rol van de handbalvereniging in het dorp niet anders dan die van de voetbalvereniging.’