Toppen en floppen voor waterpoloteams

Waterpolo Ted Vermeulen

Een waterpoloseizoen met toppen en floppen. Dat is de balans van de topclubs in de regio Utrecht. De competitie 2017-2018 bracht goed nieuws, verwacht nieuws en slecht nieuws. Het Utrechtse UZSC (Utrechtse Zwemclub Star Combinatie), de Amersfoortse Zwem en Polo Club (ZPC Amersfoort) en het Biltse BZC Brandenburg acteerden afgelopen seizoen in de eredivsie, het hoogste niveau in Nederland.

De mannen van UZSC eindigden op de eerste plaats door maar liefst 21 van de 24 wedstrijden in winst om te zetten. Er werd eenmaal gelijk gespeeld en tweemaal verloren. De afstand tot nummer twee, Polar Bears uit Ede, bedroeg twaalf wedstrijdpunten en het aantal tegendoelpunten was het laagste uit de gehele eredivisie.

Doelman Ruben Hoepelman liet zich in 24 wedstrijden slechts 130 keer passeren. Een gemiddelde van ruim vijf tegentreffers per wedstrijd is voor waterpolobegrippen bijzonder laag. De 24-jarige doelman van het nationale waterpoloteam gaf recentelijk aan voorlopig niet te kunnen uitkomen voor Oranje. Hij maakt even een pas op de plaats in verband met zijn studie geneeskunde die zich in een afrondende fase bevindt.

Met het behalen van de eerste plaats in de reguliere competitie had UZSC nog niet de landstitel binnengehaald. Wel had UZSC in de play-offs het thuisvoordeel verworven in de eerste en eventueel derde wedstrijd. De Utrechters werden gekoppeld aan nummer acht BZC Borculo. ‘Een gevaarlijke tegenstander,’ zei trainer/coach Rob Bijeman vooraf, ‘hun spel ligt ons niet. In de competitie speelden we in Borculo gelijk en wonnen in eigen bad nipt.’

En Bijeman kreeg gelijk. De eerste wedstrijd tegen Borculo werd in het eigen Kromme Rijn bad met 6-5 gewonnen, maar de uitwedstrijd eindigde in een kansloze 8-2 nederlaag. De derde wedstrijd in Utrecht leverde opnieuw een overwinning op voor UZSC.

In de halve finale werd ZVL uit Leiden de tegenstander, dat in de competitie als vierde afsloot en in de kwartfinale DONK uit Gouda had uitgeschakeld. De eerste wedstrijd in Utrecht werd vrij eenvoudig met 9-5 gewonnen en de uitwedstrijd in Leiden werd nipt met een 6-5 overwinning over de streep getrokken. ‘We waren er niet gerust op in dat kleine bad van ZVL, maar het kwartje viel goed,’ aldus Rob Bijeman.

 

AZC terecht kampioen

In de finale om het landskampioenschap moest tegen 15-voudig landskampioen AZC de titel worden verdedigd en dat werd een te zware klus. De Alphenaren, die liefst vier Serviërs en twee Italianen in de gelederen hebben, waren als derde geëindigd in de reguliere competitie met de meest gescoorde doelpunten in de eredivisie (294). AZC had echter tijdens de competitie deelgenomen aan een zwaar Europees toernooi met liefst zeven uit- en zeven thuiswedstrijden. Alle veertien wedstrijden werden verloren en vooral de uitwedstrijden kostten door het vele reizen erg veel energie. Dat AZC de terechte kampioen van Nederland werd kwam duidelijk naar voren uit de cijfers. In Utrecht met 6-8 gewonnen en in eigen bad met 10-4.

Na drie achtereenvolgende titels mag een tweede plaats voor UZSC als een meer dan bovengemiddelde prestatie worden beschouwd.

Ook de vrouwen van UZSC kunnen terugzien op een prima seizoen. Nadat een jaar geleden nog de landstitel naar het Kromme Rijnbad was gebracht, vertrokken om diverse redenen liefst zes speelsters. De kansen op het prolongeren van de titel werden op nul ingeschat, sterker …de ploeg moest zich met al de nieuwe speelsters eerst maar eens zien te handhaven in de eredivisie. Dat laatste deden de vrouwen met de overgebleven routine van Dagmar Gene en Sonja Schröder met verwe. Het team reikte door een geweldige teamgeest tot de halve finale om het landskampioenschap, waarin de vrouwen van het Leidse ZVL over twee wedstrijden te sterk bleken. Een buitengewone teamprestatie van de Utrechtse waterpolovrouwen.

 

Dramatisch

Anders verging het ZBC Brandenburg uit De Bilt. Het werd een dramatisch eredivisieseizoen voor de mannen van trainer/coach Robert Havekotte, voormalig international en deelnemer aan de Olympische Spelen in Barcelona (1992). Alle 24 wedstrijden gingen verloren, mede doordat liefst 366 tegentreffers moesten worden geïncasseerd. De play-outs tegen het Wormerveerse De Ham werden in eigen huis met 9-13 verloren en in Noord-Holland met 13-10 met degradatie tot gevolg.

Dat was niet conform de verwachtingen want aan het begin van het seizoen mocht BZC Brandenburg Lars van Alfen (terug van ZPC Amersfoort), Olaf Bakker (terug van Het Ravijn), Max de Voogt (UZSC) en doelman Frank Aarts, die ervaring opgedaan had in het team van de Jong Talenten, van het Veldhovense Njord begroeten. Havekotte was blij met deze nieuwe spelers. Hij hoopte met snel en attractief spel in een aantal wedstrijden het verschil te kunnen maken. Het liep anders en BZC Brandenburg mag het volgend seizoen in de eerste klasse proberen. Speler Jorrit van Yperlaan: ‘Ik kan niet voor alle spelers spreken, maar ik kan wel met deze degradatie leven. Iedere wedstrijd verliezen is niet leuk en in de eerste klasse komt het spelplezier wellicht weer boven drijven’.

Door de degradatie komt het mannenteam op gelijk niveau met de vrouwen, die ook in de eerste klasse uitkomen. De vrouwen van het in 1926 opgerichte BZC kunnen echter wel terugkijken op zeer succesvolle jaren, waarin een aantal malen de landstitel werd veroverd. In 2006 gebeurde dit voor het laatst.  In 1992 werd zelfs de LEN Champions CUP, het belangrijkste clubtoernooi in Europa gewonnen.

 

Stabiel

De mannen van de Amersfoortse fusieclub ZPC Amersfoort (AZ&PC en de Amer) speelden een stabiel seizoen. De reguliere competitie werd met een zevende plaats afgesloten, die recht gaf op deelname aan de play-offs. In de kwartfinale tegen Polar Bears waren de mannen van trainer/coach Barry Wittenberds geen partij voor de ploeg uit Ede. ZPC Amersfoort heeft voor het komende seizoen een nieuwe trainer/coach voor de mannen aangetrokken. Hans van Zeeland won op de OlympischeSpelen van 1976 in Montreal de bronzen medaille met het Nederlandse team. Op de Spelen vqn 1996 in Atlanta was hij de hoofdtrainer van Oranje.

Van Zeeland is geen onbekende in Amersfoort. Hij is eerder hoofdtrainer en coach geweest van het voormalige AZ&PC. ‘Na een gesprek met de selectie is mij duidelijk geworden dat de afgelopen jaren veel vooruitgang is geboekt. De huidige selectie bestaat uit een aantal ervaren jongens, die de klappen van de zweep kennen. Daarnaast is er een grote groep jeugdige spelers die zich de komende jaren verder zal ontwikkelen waardoor een hele goede balans kan ontstaan. Samen met de nieuwe trainer/coach van het tweede herenteam en de andere stafleden gaan we ervoor zorgen dat ZPC Amersfoort deze groei door gaat zetten,’ aldus Van Zeeland.