Topsport in Boulderhal Sterk

Boulderen Edwin Stoel

In boulderhal Sterk (Utrecht) vond 18 januari de tweede ronde van het nationaal kampioenschap boulderen plaats. De sport, een explosieve en spectaculaire manier van klimmen, staat vanaf 2020 op de olympische agenda. Ook in Nederland wint de sport snel aan populariteit. Er zijn al 30.000 beoefenaars en veel talenten snuffelen aan de internationale top.

Op de website van Sterk wordt de sport zo aangeprezen: ‘Of je nu in je eentje komt of met vrienden, boulderen doe je nooit alleen. Samen puzzelen op een boulder, naar elkaar kijken hoe die ander het doet en gezellig tussendoor kletsen, want je hebt ook af en toe pauze nodig. Dit maakt boulderen naast een flexibele ook een zeer sociale sport. Naborrelen aan de bar is dan ook vaste prik.’ Dat klinkt gezellig, maar meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen is natuurlijk topsport. Daar moet serieus voor worden getraind. Aandachtspunten zijn kracht in de vingers, armen en lenigheid.

Er waren bij de tweede ronde van het nationaal kampioenschap boulderen enkele deelnemers uit de provincie Utrecht. De Houtense Noor Witte (14) haalde de finale niet. Zij werd 13e. Jens de Louw uit Utrecht werd in de finale 5e. Zowel Noor als Jens hebben zich wel gekwalificeerd voor de Nederlandse selectie.

Verslaggever Edwin Stoel ging langs bij boulderhal Sterk en tekende zijn ervaring op. Fotograaf Bart Weerdenburg maakte de foto’s. Lees morgen hun verslag op deze website.