Topsport in Renswoude

Paardensport Redactie

Van woensdag 29 mei tot en met zondag 2 juni wordt voor de tiende keer de Renswoude Horse trials georganiseerd. De Trials worden verreden bij en rond Hippisch Centrum De Schalm van de familie Boonzaaijer. In maar liefst vier klassen zal op het scherpst van de snede gereden worden: CCI2-L, CCI3-L, CCI3-S, CCI4-S. De C in deze afkortingen staat voor ‘Concours’ (wedstrijd), aangevuld met de discipline, bijvoorbeeld N (Nationale), I (Internationale) en C staat voor Combine (eventingwedstrijd).

Logo

Een CCI-wedstrijd bestaat weer uit drie aparte onderdelen (dressuur, cross country en springen) die op verschillende dagen plaats vinden. Ook is er in Renswoude op de openingsdag plaats voor het KWPN Kampioenschap voor Vijf- en Zesjarige Eventingpaarden.

 

Eventing

De Renswoude Horse Trials is een eventing wedstrijd. Eventing is een onderdeel van de paardensport waarbij de paard-ruiter combinatie drie onderdelen afleggen: de dressuur, de cross en het springen. De combinatie met de minste strafpunten over de drie onderdelen is de winnaar.

Bij de dressuur rijden paard en ruiter een dressuurproef die bestaat uit een aantal oefeningen. Het tweede onderdeel is de crosscountry. Paard en ruiter galopperen in hoog tempo over een open stuk veld of weiland met daarin ‘natuurlijke hindernissen’ opgesteld, zoals constructies van boomstammen, slootjes en waterpartijen. Het is de bedoeling om het traject op de ideale tijd af te leggen. Bij het onderdeel springen moeten paard en ruiter binnen een bepaalde tijd met zo min mogelijk springfouten een parcours met hindernissen afleggen.

 

KWPN

Na tien jaar gaat het KWPN Kampioenschap voor vijfjarige eventingpaarden, dat voorheen werd georganiseerd tijdens de KWPN Kampioenschappen, dit jaar naar Renswoude. De vijfjarigen worden op minder punten beoordeeld dan de zesjarigen. Deze nieuwe klasse kent iets meer uitdaging voor de paarden. Ze lopen op de baan, springen een parcours en krijgen dan een terreinproef.

Eventing-amazone Sanne de Jong won het kampioenschap al twee keer en kijkt uit naar de wedstrijd. Aan de Paardenkrant liet ze eerder deze maand weten: “ik vind het een superleuk kampioenschap om aan mee te doen en heb ook een paar paarden die ik wil starten. Het is wel een beetje jammer dat het al onverwacht zo veel vroeger in het jaar is als voorgaande edities. In de planning had ik rekening gehouden met augustus, de paarden missen nu nog wel een hoop ervaring. Het internationale seizoen is nu ook heel druk, dus het is passen en meten met het programma voor de jonge paarden. Gelukkig weten ze dat in Renswoude ook, en houden ze daar vast rekening mee. Ik heb er veel zin in en het voordeel is nu dat we daarna meer tijd hebben om door te werken naar het KWPN-kampioenschap voor jonge springpaarden waar ik ook graag wil rijden.’

 

Ruiters 

De accommodatie in Renswoude beschikt over vaste faciliteiten zoals een grote piste met all-weather bodem waar de dressuur en het springen op verreden worden. De cross gaat deels over het terrein van De Schalm, waar een watercombinatie ligt, en verder over de omliggende weilanden. In haar -bijna- tienjarig bestaan is het evenement uitgegroeid naar een wedstrijd waar veel Nederlandse en buitenlandse ruiters graag aan de start komen.

De winnaar van vorig jaar en oud-Olympiër, Tim Lips, zal ook dit jaar aan de start verschijnen in Renswoude. ‘Wij maken een enorme groei door en merken dat ruiters graag hierheen komen. Mooi dat Tim Lips er ook weer bij zal zijn. Naast hem komen onder meer De Duitse amazone Ingrid Klimke die ook al bij meerdere Olympische Spelen aan de start verscheen’, geeft organisator en eigenaar van de evenementlocatie Gert Boonzaaijer aan. ‘Ook de Australiër Clayton Fredericks zal de overtocht maken naar Europa en zo is er wederom een mooi lijstje met deelnemers dat nog tot de laatste dag aangevuld kan worden.’