Topsportcollege op topsportlocatie

Overig nieuws Ted Vermeulen

Bij de opening op 9 november zeilden vier studenten van het ROC Midden Nederland  Sport College vanaf het dak van stadion Galgenwaard naar beneden met een cijfercombinatie. Iedere student droeg een shirt met een nummer; de vier cijfers vormden samen de code van het cijferslot. Onder luid gejuich en de nodige confetti werd daarmee het Sportcollege in het hart van de Utrechtse sport officieel geopend.

Koen Stroo, topsportcoördinator Sportcollege ROC Midden Nederland.
Foto: ROC Midden Nederland.

Een paar dagen later is het tijd om zelf een kijkje te nemen. De ontvangst is hartelijk en met alle egards bij het ROC Midden Nederland onder de roemruchte Bunnik side van Galgenwaard, de thuishaven van voetbalclub FC Utrecht.

In de multifunctionele ruimte, direct na de receptie, hangt de lucht, die de sport zo typeert; een sportkantineluchtje, maar dan zonder frites. De sfeer is aangenaam. Studenten discussiëren of spelen tafeltennis, dan wel tafelvoetbal. In het midden van de ruimte hangen aan het plafond vier grote schermen, waarop onder meer uitzendingen van Fox Sports zijn te zien. Oude, leuke sportmaterialen- en toestellen, waaronder een oude bok die zo karakteristiek was voor de gymzalen van de jaren zestig, dienen als decor. Het is pauze en aan lange houten tafels wordt geluncht.

De meeste studenten zijn gekleed in een representatieve blauwe polo met op de linkerborst, onder het logo van het Sportcollege, de naam van de drager. De lunch is meegenomen van huis of aangeschaft bij het buffet waar etenswaren staan uitgestald. Het loket heeft een uitnodigende uitstraling. ‘Onze school draagt het vignet Gezonde School’, aldus Koen Stroo, topsportcoördinator van het ROC Midden Nederland.

Een Gezonde School is een school die structureel aandacht besteedt aan gezondheid. Hierbij gaat het om verschillende gezondheidsthema’s waaronder voeding, bewegen en sport, roken, alcohol, drugs, gehoorschade, relaties en seksualiteit. De snacks zijn veelal gebaseerd op groente en fruit, terwijl de aankleding van het loket tot een gezonde keuze verleidt.

Voeding is voor een (top)sporter erg belangrijk, het is de motor waar hij of zij bij training en/of wedstrijden op draait, maar ook bij de studie een grote rol speelt. Het assortiment van de snoepautomaat wordt in overleg met de cateraar gezonder gemaakt en de drankenautomaat biedt naast de diverse soorten water ook gezonde sappen. Het Sport College van ROC Midden Nederland heeft er de Gouden Schoolkantine Schaal 2017 van het Voedingscentrum mee verdiend.

Op weg naar de gespreksruimte het ‘Prestatiebureau in & out‘. Daar kunnen materialen worden geleend voor stage, (kwalificerende)prestatie of gewoon voor een les. Job Draaijers (18) loopt er stage op niveau 2 sport en recreatie. Hij combineert dus zijn studie met een stageplek in hetzelfde gebouw en dat is ideaal. Topsportcoördinator Stroo introduceert Draaijers nader. ‘Hij is een voorbeeld van een topsporttalent dat ondersteuning krijgt middels maatwerk zodat hij studie en sport kan combineren. Hij speelt in het Nederlands CP-voetbalteam. CP-voetbal, wordt internationaal seven-a-side genoemd en gespeeld door voetballers die, als gevolg van een hersenbeschadiging, een motorisch probleem hebben. Zo’n beschadiging is meestal het gevolg van een geboortetrauma. Job heeft deelgenomen aan het WK in Argentinië (2017) en hij traint er nu voor om de selectie te bereiken voor het EK dat in 2018 in Nederland wordt gespeeld.’

Het ROC Midden Nederland begon de opleiding Sport en Bewegen in 2005 aan de nabij Galgenwaard gelegen Vondellaan in Utrecht.  Stroo: ‘Maar we groeiden hard en al snel moesten we verhuizen naar een grotere locatie. Die vonden wij aan de Schooneggendreef in de wijk Overvecht, maar ook daar zijn wij nu uit ons jasje gegroeid. En zie, nu zitten we in Galgenwaard op een ideale locatie. Het zalencentrum van het stadion hebben we, bij wijze van spreken, in huis en binnen een straal van 800 meter liggen de trainingsaccommodatie van FC Utrecht, de velden van hockey- en voetbalvereniging Kampong, de atletiekbaan van U-track en av Phoenix en het 50-meterbad van Zwembad Krommerijn. Zelf hebben we nog een bescheiden sportzaal. Beter kan echt niet en we zijn er dan ook erg blij mee.’

 

Aan welke criteria moeten leerlingen voldoen?

Het is niet iedereen gegeven om te studeren bij Topsport College, verzekert Stroo. ‘Maatwerk is het sleutelwoord bij het samenstellen van een individueel leertraject om topsport en opleiding succesvol te combineren. Docenten, begeleiders en management houden rekening met leerlingen die naast de school veel tijd besteden aan het beoefenen van topsport. Zo zijn er individuele aanpassingen aan het lesrooster om te voorkomen dat door training of wedstrijden bepaalde uren/lessen worden gemist. Hierbij houden we ook rekening met de benodigde reistijd. Als je toch lessen mist, dan haal je deze in op een ander tijdstip of op een andere manier.’

In het algemeen is het zeer belangrijk, dat een topsportstudent een diploma behaalt, omdat de meeste sporters geen, of niet voldoende, geld kunnen verdienen met hun sport en dus een normale maatschappelijke carrière nodig zullen hebben om financieel; rond te komen. ‘Daarom streven wij er naar dat zo veel mogelijk studenten hier met een diploma vertrekken’, benadrukt Stroo.

De leeftijden voor het MBO-onderwijs liggen tussen 16-22 jaar en in die periode kan er heel veel gebeuren met een (topsport)student. Het kan zo maar, dat een talentvolle sporter na enige tijd verandert in een ‘gewone’ student of dat de student afvalt, als die niet meer op hoog niveau sport bedrijft. Het is een heel gevoelige leeftijd, waar op diverse vlakken veel gebeurt, dus is een goede begeleiding van topsporters heel erg belangrijk.

Het Sport College werkt nauw samen met de diverse RTC ’s (Regionale Trainings Centra). Goede voorbeelden zijn Skate United Midden Nederland, de Rugby Academy Midden Oost, Baseball Academy Midden Nederland, Toproeien Utrecht en UBALL-basketball. Een RTC leidt talent op voor de nationale en internationale top. Alle erkende en ambitieuze RTC’s zijn verenigd in het RTC-netwerk. Deze organisaties komen meerdere malen per jaar bij elkaar om onder meer kennis te delen. Een RTC is de laatste stap naar een NTC (Nationaal Trainings Centrum), waarvan alleen die voor het waterpolo zich in onze regio bevindt (KNVB-sportcentrum Zeist).

Het ROC Midden Nederland heeft al een topsporter in de Utrechtse regio afgeleverd en diverse talenten in de opleiding. ‘Hockeyer Lars Balk is ons boegbeeld en oud-leerling. Hij hockeyt in het eerste van Kampong en behoort tot de selectie van het Nederlands elftal. Blak is ‘een product’ van het Sport College Utrecht, met wie we graag pronken. Verder studeert hier Gerlissa van de Groep, een zeer getalenteerde trampolinespringster.’

Dat een toptalent niet per se op het Sport College hoeft te studeren, geeft Stroo aan met een talent in de kartsport, die op het Techniek Automotive College in Nieuwegein studeert. ‘Verder heeft het ROC Midden Nederland een samenwerkingsverband met FC Utrecht. Negen spelers volgen hier een opleiding: vijf van Onder 17 en vier van Onder 19. Op trainingsuren staan ze op het veld. Op dinsdag en donderdag wordt er door deze groepen tweemaal getraind op Zoudenbalch en dan komen ze niet op school. Gemiste lessen worden op een andere manier in overleg met de docenten ingehaald.’