Wielerloopbaan Wilco Kelderman geplaveid met buitelingen (2)

Wielrennen Hans van Ommeren

In 2017 stagneerde de opmars van Kelderman. Blessures zaten hem dwars en het torenhoge verwachtingspatroon maakte dat hij zich minder lekker begon te voelen bij LottoNL-Jumbo. De overstap naar het wat gemoedelijker ogende Sunweb was dan ook een logische. Vandaag deel 2 over de coureur uit Barneveld.

Kelderman kreeg de tijd om te acclimatiseren, hij zou dat jaar Tom Dumoulin bijstaan in diens jacht op de eindzege in de Giro. Maar halverwege kon hij met een gebroken vinger, het gevolg van een botsing met een motor, naar huis. Niet in Milaan maar in Nederland zag hij zijn kopman geschiedenis schrijven.

De revanche kwam in de Vuelta en zou dit seizoen een vervolg moeten krijgen. Het jaar begon uitstekend met de tweede plaats in de Ronde van Abu Dhabi. Met Dumoulin zou Kelderman wel eventjes de concurrentie de oren wassen in de Tirreno-Adriatico. Maar beiden haalden het einde niet, opnieuw waren valpartijen de boosdoener.

Kelderman herstelde maar moeizaam. Door een beschadigde zenuw was hij soms het gevoel in zijn arm kwijt. Zijn rentree in het peloton, pas in juni, was niettemin bemoedigend. In de Ronde van Zwitserland ging het klimmen boven verwachting. De tijdrit ging wat magertjes maar gaandeweg de Tour zou hij aan kracht en inhoud kunnen winnen, wisten de kenners.

De ploegleiding temperde al te optimische verwachtingen door te stellen dat Kelderman als meesterknecht van Dumoulin fungeren. Het was zonder twijfel een poging hem uit de wind te houden. Natuurlijk was Kelderman ook schaduwkopman. Mocht de Limburger na zijn slopende optreden in de Giro toch niet fit genoeg blijken, dan kon de Barnevelder zijn rol overnemen.

 

Brekebeen

Maar Wilco Kelderman en de Tour is tot dusver geen gelukkig huwelijk. Velen weten niet eens dat hij al in 2015 in La Grande Boucle, met start in Utrecht en dus in zijn regio, debuteerde. De 79ste plaats na een Tour vol rugklachten was ook bepaald niet opzienbarend. Dat geldt eveneens voor de 32ste plaats in 2016. Door materiaalpech kwam hij ten val in een afdaling, weg klassement.

Buitelingen en crashes hebben tot dusver de wielerloopbaan van Wilco Kelderman geplaveid. Qua leeftijd is hij nog een broekie. Zijn beste jaren gaan nog komen, niemand die twijfelt aan zijn capaciteiten. Wel begint hij langzamerhand het imago van een brekebeen te krijgen, ook al is het vooral pech dat hij steeds bij een val wat breekt. Sunweb wil internationale specialisten raadplegen of de kroonprins opnieuw onder het mes moet dan wel een tijdje volledige rust moet nemen.

Na de uitkomst van de CT-scan zat de Barnevelder even helemaal stuk. Zwaar ontgoocheld dat hij net als vorig jaar het belangrijkste wielerevenement van het jaar moet missen. Hij herpakte zich wel snel. Want als coureur beseft hij: ‘Jammeren heeft geen zin. Het is waardeloos, maar het hoort erbij.’

 

Lees ook deel 1: Wielerloopbaan Wilco Kelderman geplaveid met buitelingen