Sportrecept: Torentje van Pita

Voeding Carlien Harms

Een sportrecept is anders dan een ‘normaal’ recept voor een maaltijd doordat het weinig vet bevat, maar wel veel koolhydraten (brandstof voor de spieren en hersenen) en voldoende eiwit (bouwstof voor onder meer de spieren). Ook bevatten deze recepten ruimschoots vitamines en mineralen. Allemaal zaken voor sporters om goed te kunnen herstellen en de voorraden energie in de spieren weer ruimschoots aan te vullen. Zo rond het begin van de nieuwe maand stelt voedingsdeskundige Carlien Harms een gezonde sportmaaltijd voor u samen.

Bereidingswijze

Torentje van pita
Torentje van pita

Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Laat de bak- en braad smelten in een koekenpan en bak hierin de ui en de aubergine in een paar minuten gaar. Voeg vervolgens de mais en de tonijn toe en warm het geheel goed door.

Bak de pita broodjes af in 6-8 minuten. Snijd de pita broodjes volledig open en besmeer elke helft met 1 eetlepel salsasaus. Beleg elk half pita broodje met 1/6 deel van het groente/tonijnmengsel en stapel ze op elkaar tot een torentje op een groot bord. Schep de reepjes komkommer rondom het torentje van pita.

Voorbereidingstijd
5 minuten

Bereidingstijd
15 minuten

Variatietips
-Vervang de aubergine door courgette of uitgelekte diepvriesspinazie.

-Vervang de tonijn door gerookte zalm.

-Vervang de mais door gekookte worteltjes.

-Bij gebrek aan een oven kunnen de pita broodjes ook in de broodrooster geroosterd worden.

 

Voedingswaarde
Energie: 763 kCal / 3193 kJ

Koolhydraten: 106 gram

Vetten: 20 gram

Eiwitten: 40 gram

 

Etenswaardigheden:

-Salsasaus bestaat uit tomaten, groene pepers, uien, paprika, azijn, zout en suiker en diverse specerijen. Het is een vetarme saus.

-Tonijn is in blik verkrijgbaar op waterbasis en oliebasis. De laatste variant is veel vetter.

 

www.carlienharms.nl