Tour de Schalkwijk voor het eerst ‘per computer’

Wielrennen Hans van Echtelt

'Het is een uiterst onwezenlijke ervaring.  Voor het eerst in dertig jaar volg ik de Tour de Schalkwijk per computer. De winnaars van de tijdrit kon ik zondagmiddag via een zogenaamde ‘livestream’ ontdekken, en dat juist nu voor het eerst in de Tourhistorie twee gele truien uitgereikt moesten worden. Want Quint Vermeulen en Tijs van Zijl reden beiden dezelfde tijd (2,54) in de openingsrit.' Ondanks de aangescherpte coronamaatregelen kon de 51ste Tour dit jaar, in aangepaste vorm, toch door gaan. Hans van Echtelt volgt de ronde van Schalkwijk.

‘Natuurlijk had ik zondagmorgen voor de renners actief werden, gauw nog even een rondje langs het parcours gemaakt, dat mocht toen nog van de organisatie. Eerst de Tourvlag bewonderd die overal wappert in het dorp. Daarna de aanmoedigingen gelezen die overal in het dorp aan bruggen hangen zoals voor Liam en Quinn Rakke, onze oude buurjongens. En natuurlijk geluisterd naar de druk rondlopende ploegleiders die hun rennertjes de laatste instructies gaven voor de tijdrit start.

Maar zoals tevoren volgens het corona-protocol afgesproken was, mogen zo weinig mogelijk toeschouwers langs het parcours. Niet tijdens de tijdrit van zondag langs de wetering, ook niet een dag later langs de wegen in en rond Schalkwijk. Via de computer kon ik maandagmorgen de sportieve ontwikkelingen volgen: langs de Lekdijk, de Lange Uitweg, de Achterdijk, de Groeneweg en natuurlijk de finish op de Jonkheer Ramweg. Waar Tijs van Zijl zijn wiel als eerste over de eindstreep drukte.

Mijn kleinzoon Guus (15) is wegafzetter en mag dus wel langs het parcours staan om veiligheid van de renners te garanderen. Hij heeft een officieel papier gekregen van wijkagent Victor van Straten uit Houten die hem de bevoegdheid geeft om automobilisten tot staan te dwingen wanneer die onverhoopt toch het parcours willen binnenrijden. Via mijn kleinzoon hoor ik ‘live’ verhalen uit het wielergebeuren zodat ik toch nog een beetje sfeer kan proeven. Maar de Tour de Schalkwijk per computer volgen, dat zal nooit wennen. Hopelijk is dat volgend jaar niet meer nodig.’