Geen Tour voor Kelderman na val op broze schouder op NK

Wielrennen Redactie

Het NK wielrennen is voor Wilco Kelderman uitgelopen op een deceptie. De Barnevelder kwam al vroeg in de koers ten val en had op het eerste gezicht vooral veel schaafwonden. Volgens Team Sunweb kwam Kelderman terecht op de schouder waar hij drie maanden geleden aan was geopereerd waarmee zijn deelname aan de Tour uit zicht is.

Maandag werd van de pijnlijke schouder een CT-scan gemaakt waaruit bleek dat de huidige plaat op zijn sleutelbeen gebogen was en met de pijn die dit veroorzaakt, is het starten met La Grande Boucle geen optie meer. Team Sunweb-arts Anko Boelens: ‘CT-scans geven aan dat de plaat op zijn rechtersleutelbeen gebogen is, wat de functionaliteit van het schoudergewricht vermindert en veel pijn veroorzaakt. De Tour de France is daardoor geen optie voor Kelderman. Hij wacht nu op internationale experts die de volgende stappen zullen bepalen en zullen beslissen of een operatie nodig is. Het is een complexe blessure met de geschiedenis van verwondingen aan dezelfde schouder en sleutelbeen.’

De 27-jarige troef van Sunweb heeft dit voorjaar drie maanden aan de kant gestaan na een val in de Tirreno-Adriatico. Hij brak daarbij zijn sleutelbeen, een vaak voorkomende blessure bij wielrenners die als niet zo ernstig gekwalificeerd wordt. Het herstel verliep echter moeizaam. Door een beschadigde zenuw had Kelderman soms geen gevoel in zijn rechterarm. Na een maandenlange revalidatie keerde hij in de Ronde van Zwitserland terug in het peloton. Zijn rentree was hoopgevend. In de bergetappes ging Kelderman omhoog met de besten, alleen in de tijdrit ontbrak het hem aan vermogen. De vijfde plaats in het eindklassement was niettemin een mooie opsteker met het oog op de Tour.

Die gaat zaterdag van start in de Vendée aan de Franse westkust.