Tourkandidaat Dylan van Baarle helpt Egan Bernal aan eindzege

Wielrennen Redactie

Dylan van Baarle heeft zijn tweede etappekoers dit jaar volbracht. In januari reed de Veenendaler aan de andere kant van de wereld de Tour Down Under - en werd knap vijfde -, de afgelopen dagen speelde hij in de Route d'Occitanië (Frankrijk) een anonieme rol in het klassement. Nu was zijn eindklassering ook van ondergeschikt belang. Van Baarle reed in dienst van kopman Egan Bernal die de vierdaagse ronde ook naar zijn hand wist te zetten.

Op papier wordt de Tour de France dit jaar een tweestrijd tussen Team Ineos en Jumbo-Visma. Beide grootmachten gaan met drie kopmannen van start. Jumbo-Visma schuift Tom Dumoulin, Primoz Rogliz en Steven Kruijswijk naar voren, Team Ineos mikt op Egan Bernal, Chris Froome en Geraint Thomas.

Voor de 28-jarige Dylan van Baarle is waarschijnlijk een belangrijke rol weggelegd in de Tour, al is de definitieve selectie van Ineos nog niet bekend. Maar aangenomen mag worden dat de sterke Veenendaler die voorgaande jaren merendeels in Monaco vertoefde en zelf een klassiekerspecialist is, in de Britse Tour-equipe opgenomen zal worden.

Geen mondkapje

Overigens plaatste Van Baarle wel kanttekeningen bij de herstart van het seizoen. Het wielerpubliek in Zuid-Frankrijk werd nauwelijks een strobreed in de weggelegd. In het radioprogramma Langs de Lijn vertelde hij na de eerste etappe van de Route d’Occitanie het bizar te vinden dat het publiek zich na afloop gewoon onder de renners en begeleiders kon mengen. ‘Onze verzorgers proberen er dan alles aan te doen om ons mondmaskers te geven, maar mensen willen nog steeds je bidon uit de fiets trekken,’ aldus Van Baarle.

‘Ik vind dat het vrij mild is met de restricties hier. Als je ziet hoeveel mensen er langs de kant staan zonder mondmasker, daar verbaas ik me over. Als het zo ook in de Tour gaat, wordt het een lastig verhaal.’

Zijn komende etappekoers wordt het Critérium du Dauphiné, daarna zal de Tour-ploeg van Ineos wel definitief vorm gekregen hebben.