Traiectum trapt vanavond af met sessie over Studiecoaching

Overig nieuws Redactie

Vanavond vindt de eerste activiteit binnen het Utrechtse Traiectum plaats. De campus Traiectum begeleid topsporters bij hun sport, maar ook bij hun studie en welzijn. Bij de eerste bijeenkomst maken 25 deelnemers van sportverenigingen en topsportscholen en onderwijs kennis met studiecoaching en krijgen aan de hand van good practices van topsporters handvatten voor het begeleiden van (top)sporttalenten. De workshop ‘Learning by doing’ gaat over de combinatie van intensief sporten en onderwijs bij talenten. De organisatie ligt in handen van SportUtrecht en FC Utrecht.

FC Utrecht, Hellas, UZSC, VVU, SV Kampong en SportUtrecht gaan hun kennis en ervaring delen in de begeleiding, huisvesting, en scholing van de topsporters en talentvolle sporters. Want een talentvolle sporter die intensief sport in combinatie met school is qua begeleiding een extra uitdaging. Maar wat werkt goed? Waarmee zijn deze leerlingen echt geholpen? Hoe zorg je er als begeleider voor dat deze leerlingen hun sport en school goed kunnen combineren en dat ze grip krijgen op hun dag? Tijdens deze workshop, gegeven door expert Martine Korpel, maken sportaanbieders en topsportscholen kennis met studiecoaching.

 

Studiecoaching
Vanuit de praktijk van studiecoaching op school worden handvatten aangereikt tijdens de workshop om leerlingen op een goede manier te begeleiden. Studiecoaching is ontstaan vanuit de behoefte om leerlingen zo concreet mogelijk te leren hoe ze “harder moeten werken” en hoe ze “beter hun best kunnen doen”. Want vaak wil een leerling dit wel graag, maar heeft geen idee hoe je dit het best aanpakt. Het doel van deze manier van begeleiding is om leerlingen zelf grip te laten krijgen op hun schoolwerk, op hun tijd en daarmee op hun leven omdat leerlingen die hun schoolzaken onder controle hebben positiever zijn en beter in hun vel zitten. Met behulp van “good practices” krijgen de sportaanbieders en topsportscholen handvatten die meteen goed inzetbaar zijn in de begeleiding.

 

Topsportscholen en topsportverenigingen 
Het doel van deze aftrap is om sportverenigingen en onderwijs kennis te laten maken met het thema en te prikkelen om hier gezamenlijk over na te denken. Door samen dit vraagstuk op te pakken is het mogelijk om de begeleiding van talenten slimmer te organiseren, talenten van elkaar te laten leren, de begeleiding te versterken bij de sportaanbieders, de individuele sportaanbieders en scholen te ontlasten en wellicht kosten te besparen.

Voor deze kick-off hebben inmiddels ruim deelnemers zich aangemeld. Dit zijn vertegenwoordigers van de sportverenigingen (spelbegeleiders, commissieleden), begeleiders, mentoren, topsportcoördinatoren en directeuren van zowel MBO, LRC (VO) en tosportvriendelijke scholen Oosterlicht, Mavo Doorn. Aan het programma wordt verder meegewerkt door 4 topsporters Jurriaan Wouters, Malou Pheninckx, Mark van de Maarel en Sarah Buis.

Na de zomer willen de initiatiefnemers een eerste stap zetten en daarvoor moet de onderwijsbegeleiding voor talentvolle sporters al eerder vorm krijgen. Het streven is dus om met diverse partijen gezamenlijk dit project verder te ontwikkelen binnen Traiectum en na de zomer in het Van Lanschotgebouw een topsportvleugel in te richten waar sportende scholieren kunnen komen voor onderwijsondersteuning op vaste uren en waar ze zelfstandig hun schoolwerk kunnen doen tussen trainingen door of na afloop. Geïnteresseerden kunnen zich aansluiten bij de  projectgroep die nu bestaat uit Ferdi ten Ham (spelerbegeleider FC Utrecht, Nadia Daoudi (onderwijs) en Amarens Genee (sportUtrecht).

In maart zal er ook een sessie met 10 sporters plaatsvinden. Die sessie ie bedoeld om een goed beeld te krijgen waar talenten en topsporters behoefte aan hebben als het gaat om studie en sport.