Trainen voor de marathon zonder geblesseerd te raken

Podcast en video Redactie

Heb je alle wetenschappelijke kennis over hardlopen verzameld en in boekvorm opgeschreven, raak je zelf steeds geblesseerd. Het overkwam wetenschapsjournaliste Mariska van Sprundel. Ze schakelde een aantal experts in om haar missie -het lopen van een marathon- ten uitvoer te brengen. Mooie bijvangst hierbij: een tweede boek. Mariska is in aflevering 80 van de Slimmer Presteren Podcast de special guest.

Hardlopen is heerlijk en gezond voor lijf en leden (mocht je hierover twijfelen, luister dan ook nog even naar de vorige aflevering van de Slimmer Presteren Podcast). Alleen die %$#&^* blessures waar een hardloper bijna niet onderuit lijkt te komen. De gerapporteerde prevalentie in studies is aanzienlijk en varieert tussen de 15 en 85 procent, afhankelijk van de getraindheid van de onderzoeksgroep en de vraagstelling (wanneer is iets nou precies een blessure?).

Feit is dat de belasting voor pezen en spieren tijdens het hardlopen een stuk hoger ligt dan bijvoorbeeld bij het fietsen of zwemmen. Volgens de cijfers van Veiligheid.nl werd in 2017 bijna één op de zes sportblessures in ons land dan ook opgelopen tijdens het hardlopen. Het levert de sport een dubieuze tweede plek, na voetbal, op de ranglijst van blessuregevoelige sporten op.

Wat er tegen te doen? Fancy schoenen met een dempende zool, speciale corrigerende zooltjes, een kortere paslengte, op je voorvoet landen, extra gelatine of vitamine D slikken, dure compressiekousen aantrekken: er zijn allerhande tips op het internet te vinden die claimen dat ze het blessurerisico tijdens het hardlopen verlagen. Maar eenduidig wetenschappelijk bewijs dat ze dit ook daadwerkelijk doen, nee dat is er niet.

Dan ben je mooi in de aap gelogeerd wanneer je dolgraag een marathon wil lopen maar zeer blessuregevoelig blijkt te zijn en bovendien beroepshalve alle commerciële niet-bewezen middeltjes met een kritische blik bekijkt. Wetenschapsjournaliste Mariska van Sprundel was er zo een. Maar in plaats van de handdoek in de ring te gooien en te gaan fietsen, zette ze alles op alles om toch die mythische marathon te voltooien. Of en hoe dat gelukt is? In aflevering 80 gaan presentatoren Gerrit en Jurgen bellen met Mariska van Sprundel.

 

Podcast

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

slimmer-presteren-podcast.nl