Trainer Hans Cozijn promoveert drie keer in zes jaar

Voetbal Ted Vermeulen

De wijk Oog in Al heeft weer een voetbalvereniging in de tweede klasse. De wijk van stervoetballer Marco van Basten, Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage en wereldkampioen 200 meter Dafne Schippers heeft lang moeten wachten op een waardig opvolger van UVV, dat jarenlang de toonaangevende voetbalclub in Utrecht-West was, maar na het vertrek naar Leidsche Rijn in sportief opzicht is teruggevallen.

Mede door de goede resultaten op eigen veld van PVC werd de competitie afgesloten met een derde plaats en met het winnen van de tweede periode werd een plekje in de nacompetitie opgeëist. Het eerste tweeluik in de nacompetitie werd met een 2-2 gelijkspel thuis en een 1-2 overwinning in Den Haag over de streep getrokken.

 

Hans Cozijn

De club van trainer Hans Cozijn (56) promoveerde in het seizoen 2015-2016 van de vierde naar de derde klasse en werd door de KNVB in het seizoen 2016-2017 ingedeeld in district West II, ten westen van provincie Utrecht.

Die indeling deed aanvankelijk de wenkbrauwen fronsen, vanwege de onbekendheid van de meeste tegenstanders en de grotere reisafstanden. De meeste tegenstanders kwamen uit of uit de omgeving van Rotterdam, Gouda en Den Haag.

Uitzonderingen waren Vreeswijk, het Montfoortse MSV’19 en het Vleutense PVCV.  De blauwzwarten bleken echter hun mannetje te staan en de meeste tegenstanders kwamen met lood in de schoenen naar de Kanaalweg waar PVC slechts tweemaal verloor en driemaal gelijkspeelde.

 

Promotie

Donderdagavond volgde de tweede en laatste ronde met een daverende 0-4 overwinning in Vleuten tegen PVCV, terwijl tweede Pinksterdag op het eigen Marco van Basten sportpark aan het Amsterdam-Rijnkanaal de Vleutense ploeg tijdens de return het de kersverse promovendus nog heel moeilijk had kunnen maken, als de vele opgelegde kansen waren benut. Het bleef echter 0-0 .

Als de club door de KNVB in district West 1 zal worden ingedeeld, kan de wijk zich verheugen op derby’s met o.a. Elinkwijk, Nieuw Utrecht en Kampong. Prachtige affiches in het amateurvoetbal en aantrekkelijk voor de passieve recreant.

“De tweede klasse is het hoogste niveau sinds 1932, toen PVC de originele betekenis van de clubletters van Patronaats Voetbal Club wijzigde in Pede Volucri Cogimus hetgeen zoveel betekent als wij bedwingen met gevleugelde voet zegt een trotse voorzitter Michel Marree.

 

Voor iedereen, met iedereen en door iedereen

Vóór 1932 speelde PVC sinds de oprichting in 1915 in de RKF (Rooms Katholieke Federatie) en werd daar in 1926 zelfs landskampioen. De religie speelt echter al sinds jaren geen enkele rol meer binnen de club. Zowel bij de jeugdafdeling als bij de senioren selecteert PVC  bij de selectie-elftallen op talent en voetbalkunde.

Dit om voor zoveel mogelijk spelers de meest uitdagende en motiverende omgeving te creëren. Wij omschrijven de letters PVC altijd als Plezierige Voetbal Club, omdat ons credo ,, voor iedereen, met iedereen en door iedereen“ is , aldus Marree.

Trainer Hans Cozijn die zijn contract voor onbepaalde tijd met drie promoties in zes jaar volledig terugbetaalt, is trots op zijn mannen. “Ondanks de riante marge, stonden mijn jongens toch stijf van de zenuwen. Een promotieduel blijft een speciale wedstrijd. We zien wel wat het komend seizoen brengt.

Er komt wel enige versterking van VVIJ ( de vroegere club van Cozijn red.), maar in principe gaan we het met deze jongens proberen. Ik zie graag, dat de KNVB ons in West 1 indeelt. De opponenten uit West II, namen vier toeschouwers mee. Dat zal met al die derby’s wel anders zijn.”