Triathlon Utrecht: bikkels in het water, op de fiets en lopend op de weg

Triathlon Ted Vermeulen

Bijna 800 deelnemers. Een organisatie die bijna het hele jaar in touw is om het evenement te doen slagen. De Triathlon Utrecht 2017, zoals de sportwedstrijd officieel heet, zal zondag 9 juli veel van de sporters vragen, maar hen tevens veel voldoening schenken. De verhuizing vorig jaar naar het Strijkviertal bleek een verstandige zet en de recreatieplas vormt dit jaar dan ook opnieuw het zenuwcentrum.

‘De triathlon-afdeling van Hellas is met 450 leden de grootste van Nederland,’ zegt Rowan van Rooij (34), van beroep business-analist en voorzitter van de  wedstrijdcommissie van Hellas Triathlon. ‘Best grappig‘, reageert Van Rooij op de vraag hoe hij in aanraking kwam met deze veelzijdige sport. ‘Ik studeerde in Groningen en wilde zwemmen. Maar omdat het zwemmen vol zat meldde ik me aan voor de triathlon en liet het fietsen en lopen in eerste instantie voor wat het was. Zo kon ik ook van het zwembad gebruik maken.

Later heb ik me toch laten verleiden om te gaan fietsen en lopen. Ik rolde bij de studentenvereniging in de organisatie van de duathlon (lopen-fietsen-lopen) en de zwemloop en deed op die manier enige ervaring op in het organiseren van sportevenementen.’

Een kader van 36 personen is het hele jaar bezig met de voorbereiding van de Triathlon Utrecht. ‘We hebben een sponsor- ,wedstrijd-, parcours-, vrijwilligers-, en een pr/communicatiecommissie. Wij werken met 150 vrijwilligers, die werf je niet in de week voorafgaande aan het evenement. Een parcours uitzetten, dat doe je ook niet uit de losse pols. Sponsors vinden kost ook veel tijd en vooral geduld.

En hoewel wij van de gemeente Utrecht een topsportsubsidie ontvangen voor de organisatie, kunnen wij niet zonder sponsors. Niet omdat er bij ons geldprijzen te verdienen zijn, maar gewoon om met gesloten beurzen iets voor elkaar te kunnen betekenen.’

 

Bedrijven

Foto: Triathlon Utrecht

De Hellas/Utrecht-triathlon kent een aantal disciplines, zoals de kwart-triathlon (1 km zwemmen, 44,8 km fietsen en 10 km lopen) en de sprint (respectievelijk 750 meter; 22,8 km; 5 km). Er is ook een krachtmeting voor teams.

Een team bestaat uit vier personen, die allen gezamenlijk de drie disciplines afwerken. Stayeren tijdens het fietsen en ‘hazen’ bij het lopen is toegestaan. De tijd van de derde deelnemer is doorslaggevend voor het teamresultaat. Populair is verder de bedrijven-triathlon, waarbij iedere deelnemer een discipline volbrengt. Van Rooij, enthousiast: ‘Deelname met jouw bedrijf is de rest van het jaar een dankbaar gespreksonderwerp bij de watercooler of het koffieapparaat. Het is de ideale gelegenheid om samen met of tegen je collega’s te strijden en zo kennis te maken met de triathlonsport.’

‘We hebben een spectaculair bedrijventeam,’ verraadt hij met enige trots. ‘Toen Paulus Jansen, wethouder in Utrecht met onder andere sport in zijn portefeuille, vorig jaar aanwezig was bij de prijsuitreiking werd hij zo enthousiast dat hij verzekerde aan de eerstvolgende editie mee te doen met collega Victor Evenhardt (wijkwethouder Leidsche Rijn) en burgemeester Jan van Zanen.

De burgemeester moet helaas verstek laten gaan, maar de beide wethouders staan nu aan de start met collega Ellen Siegelaer en daar zijn wij uitermate trots op’.  Andere in het oog springnde bedrijfsteams zijn die van Ariva, de NS, Royal Haskoning, Natuur en Milieu en de politieke partij Stadsbelang Utrecht.

 

Nieuwe opzet

In 2016 volgde de vuurdoop voor de vernieuwde Triathlon Utrecht, vaak afgekort met TRUT, maar absoluut niet geschikt voor trutjes, op een nieuwe locatie en wel in en om de recreatieplas Strijkviertel. De organisatie kreeg na afloop positieve reacties van deelnemers en bruikbare feedback met verbeterpunten.

Overigens beviel het nieuwe parcours zowel deelnemers als vrijwilligers goed. Van Rooij: ‘Het was best spannend natuurlijk, de eerste keer op een nieuwe locatie. Maar het heeft ongelooflijk goed uitgepakt. Ook omwonenden waren tevreden. Mensen vonden het vooral een gezellige wedstrijd. En we hadden natuurlijk fantastisch weer’.

Triathlon Utrecht is inmiddels een vaste waarde op de nationale triathlon-kalender. De organisatie hoopt ieder jaar weer een beter evenement neer te zetten. ‘Maar we hebben geen internationale ambities’, zegt Van Rooij, ‘het moet vooral leuk blijven dit evenement te organiseren en de deelnemers een hele leuke, gezellige dag te bezorgen’.