Triathlon Utrecht – Goede prestaties in schitterende omstandigheden

Triathlon Redactie / Hellas

Tegen de 25 graden op de kant in de schaduw, en in de Strijkviertelplas water dat met 22,9 graden maar iets koeler was. Dat waren de zomerse taferelen waarin afgelopen zondag de Triathlon Utrecht werd gehouden. 750 triatleten waagden zich eraan, en genoten van het weer, het mooie parcours en de vele toeschouwers.

Er waren wedstrijden op de olympische afstand (1500 meter zwemmen, 44,8km fietsen en 10km hardlopen) en de sprintafstand (750 meter zwemmen, 22,4km fietsen en 5km hardlopen). Na het zwemmen in de Strijkviertelplas verplaatste de strijd zich naar het fietsparcours in de oksel van de A12 en de A2. Na de tweede wissel werd het hardloopgedeelte in het Meentpark afgelegd.

Bij de individuele atleten in de ochtend wonnen Roel Kwaaitaal en Esther Kox de sprint afstand t/m 39 jaar. Andy Koolmees en Kristel van Asselt waren de snelste masters (40+). De olympische afstand werd gewonnen door Marijn Geurken en Ilona Eversdijk (t/m 39) en Jeroen Korstanje en Jeanet van den Berg (40+).

 

Teamcompetitie

In de middag was de Triathlon Utrecht gastheer voor de teamcompetities in de 2e divisie noord (mannen en vrouwen) en de 3e divisie zuid (mannen). De omstandigheden werden lastiger: toenemende wind op het zwem- en fietsparcours, en een brandende zon op het loopparcours.

In de teamcompetities vaardigen triathlonverenigingen hun beste atleten af. Er staan serieuze prijzen op het spel en de klassering van de individuele atleten bepaalt het klassement. Doordat de atleten met name in de 2e divisie (sprintafstand) erg aan elkaar waren gewaagd ontspon zich een spannende strijd.

Bij de mannen ging de Utrechtse formatie Rogelli / TriMates 2 er met de winst vandoor. Merijn Ellerkamp was tevens de snelste atleet van de dag op de sprint, met 1u3m36s. Doordat zijn teamgenoten de 7e en de 8e plaats veroverden bleef TriMates 2 de mannen van Kijani 2 uit Beesd net voor. Hellas 3 uit Utrecht finishte als 3e.

Bij de vrouwen ging de winst naar Wensink-Benro uit Goor, voor de lokale helden van Hellas 3 en De Boks uit Klazienaveen.

De derde divisie legde de olympische afstand af. TC Maastricht was hierin heer en meester, met de 1e, 2e en 6e plaats wonnen zij de wedstrijd. TTB2 uit Bodegraven en Ferro Mosae 2, ook al uit Maastricht – completeerden het podium.

En aan het eind van de middag hadden de ruim 200 vrijwilligers van Hellas Triathlon de Strijkviertelplas weer omgetoverd tot de vredige recreatieplas die het 364 dagen per jaar is.