Triatleten genieten bij WK cross triathlon

Triathlon Roberto Cancian

Dinsdag 30 april stond triatleet Alex Kling aan de start in het Spaanse Pontevedra waar de WK cross triathlon op het programma stond. De 19-jarige Kling, afkomstig uit Veenendaal, werd vergezeld door plaatsgenoten Victor Goené en diens broer Lucas Goené. ‘Victor en ik stonden bij U23 aan de start, die tegelijkertijd met de Elite was. Lucas streed bij de junioren.’ Kling behaalde een twaalfde plek, Victor Goené een verdienstelijke derde plek en Lucas werd tiende bij de junioren

De triatleten waren de donderdag voor de wedstrijd al op locatie om nog een aantal dagen het parcours te verkennen.Het WK cross triathlon bestond uit één kilometer zwemmen in de rivier, gevolgd door 30 kilometer mountainbiken waarna er nog 7 kilometer hard wordt gelopen.

Alex Kling keek vooraf uit naar de wedstrijd: ‘Het zwemmen is voor mij het lastigste onderdeel omdat het eerste gedeelte stroomopwaarts is. Het is zaak daar direct aan te klampen. Bij het mountainbiken kan je veel tijd goed maken maar ik wil daar niet volle bak gaan om nog voldoende reserves over te houden voor het hardlopen.’ De vorm vooraf was goed bij Kling. ‘Ik keek uit naar de zware inspanning in Spanje. Mijn doel vooraf was een top tien klassering bij de U23.’

 

Podium

Op 8-jarige leeftijd begon Alex Kling met survival running. ‘Ik kwam hiermee in aanraking toen ik in een pleeggezin kwam te wonen waar mijn pleegzus ook dezelfde sport deed. De eerste jaren was het gewoon leuk om deze sport te doen, maar toch verloor ik de interesse omdat het een beetje saai begon te worden. Dat veranderde op het moment dat ik kansen begon te krijgen om op het podium te finishen.’ Hij vertelde zijn trainer dat hij nog beter wilde worden en wedstrijden wilde winnen. ‘Daarvoor ben ik meer gaan trainen en ook specifieker gaan trainen.’ Op 14-jarige leeftijd trainde Kling al mee met de volwassen afdeling en maakte hij meer uren dan zijn leeftijdsgenoten. ‘Door de goede trainingen benutte ik mijn kansen beter en finishte ik steeds vaker op het podium. In 2016 was ik op mijn sterkst, liefst zeven keer stond ik op de hoogste tree van het podium. Ik werd Nederlands kampioen en won het klassement.’

In 2015 kwam hij in aanraking met de triathlon. ‘Vanuit school kreeg ik de kans om mee te doen aan een talenten dag vanuit NOC*NSF. Sinds begin 2016 werd ik ook lid bij triathlonvereniging VZC in Veenendaal. Daar werd ik opgevangen door Rob Barel, een grootheid op de triathlon. In korte tijd ben ik veel vooruitgegaan.’ Blessures wierpen de jonge Kling terug in zijn proces. ‘Blessures aan de knie, een tussenribspier en een verbrijzeld sleutelbeen na een val tijdens een wedstrijd. Toch wist ik in 2018 als tiende te finishen op de WK cross triathlon voor junioren.’

Vanaf dit jaar start hij niet meer bij de junioren, maar bij de Elite/U23. Zo ook bij de WK cross triathlon in het Spaanse Pontevedra. ‘Naast de cross start ik ook in Frankrijk bij de Grand Prix duathlon. Dit is één van de sterkste competities van Europa.’ Hij vindt de afwisseling in de sport zo mooi. ‘Hoofdzakelijk ben ik bezig met de triathlon en de duathlon. In de afgelopen twee jaar ben ik ook meer actief bij de cross triathlon en de cross duathlon om zodoende mijn niveau nog verder omhoog te krijgen. De volgende stap is het ‘echte werk’: de triathlon op de weg.’

Tijdens de wedstrijd had Kling nog flinke pech: ‘vlak voor het einde van het mountainbiken ben ik gevallen. Ik ben na de wedstrijd naar het ziekenhuis gegaan waar ik het heb laten spalken in verband met een verstuiking. Ze hebben gezegd dat ik snel weer gewoon mag trainen.’ Over zijn wedstrijd was hij kort. ‘Het zwemmen was van mijn kant matig, verder ging het mountainbiken wel oké. Het lopen ging daarna goed, doordat ik door de pijn heen ben gelopen.’

Alex Kling kwam uiteindelijk als twaalfde over de finish waar hij eigenlijk hoopte om in de top tien te kunnen eindigen.

 

Goené

Victor Goené (rechts): ‘Bij mijn eerste race bij de elite had ik nooit verwacht dat ik in dit sterke veld als derde zou kunnen eindigen.’ Foto: Victor Goené.

De 19-jarige Victor Goené heeft in Pontevedra voor een prestatie van formaat gezorgd door als derde te eindigen bij de WK cross triathlon U23. Na een sterke wedstrijd was de Veenendaalse atleet blij met zijn bronzen medaille. ‘Geweldig. Ik dacht dat het vooral een leermoment zou zijn. Mijn eerste race bij de elite, nooit verwacht dat ik in dit sterke veld als derde zou kunnen eindigen. Ik ging voor een top tien plek maar na het zwemmen, wat heel goed ging, wist ik dat ik vierde lag. Bij het mountainbiken, wat een modderig parcours was, bleef ik anderen voor en bij het lopen kwam ik zelfs nog bij de eerste twee atleten in de buurt. Ik heb volop gesprint en alles er uit gehaald. Dit zorgt echt voor een heel euforisch gevoel.’ Over het parcours was hij ook te spreken. ‘Een paar stukken waren modderig. Het mountainbike parcours was echt zwaar, een echte cross met veel hoogtemeters er in. Ik vind dat juist wel lekker. Hoe meer hoogtemeters, des te beter. Het afsluitende lopen was met veel asfalt, dus dat viel wat tegen. Wel zaten er twee lastige klimmetjes in. Al met al ben ik echt super tevreden. Derde van de wereld, mooi toch.’

Lucas Goené, de jongere broer van Victor, werd bij de junioren tiende.