Trio UZSC kan nederlaag niet voorkomen

Waterpolo Danny van der Linden

Het is dinsdagavond even na half zeven als een touringcar het parkeerterrein van Zwembad De Kromme Rijn op komt rijden. Het Russische vrouwenwaterpoloteam. Anderhalf uur later zal de ploeg aantreden tegen het Nederlandse team. Binnen is het dan al een drukte van jewelste. Vrijwilligers en officials van de Koninklijke Nederlandse Zwembond zijn in de weer om toeschouwers, genodigden en andere bezoekers welkom te heten en alles goed te laten verlopen.

De lijnen liggen dan nog niet in het zwembad, dat wordt even na zeven uur gedaan door de vrijwilligers van de Utrechtse Zwemsport Club die vandaag als gastvereniging optreedt.

In de kantine worden voor de wedstrijd veel warme dranken verkocht. Maar her en der genieten waterpolofans ook van een bakje patat. ‘We zijn meteen uit mijn werk vanuit Veldhoven hier naar toe gereden’, vertelt een vader die met zijn dochter op de wedstrijd is afgekomen. ‘Eten is er dus nog niet van gekomen.’

Het tekent het beeld van de waterpolo-supporter. Mensen met kinderen en groepjes jongeren die de sport zelf beoefenen zullen vanavond de tribunes bevolken. Leuke bijkomstigheid is dat er met Laura Aarts, Dagmar Genee en Amarens Genee drie speelsters van UZSC in de oranje-selectie van Arno Havenga zijn opgenomen.

Als de volksliederen hebben geklonken en de speelsters zijn voorgesteld gaat de wedstrijd van start onder toeziend oog van de fans die in groten getale hebben plaatsgenomen op de tribune.

Onder hen bevindt zich ook Simone Koot, oud-international en winnares van de gouden medaille op de Olympische Spelen van 2008. Koot kwam in clubverband uit voor BZC Brandenburg uit Bilthoven.

Nederland – Rusland wordt gespeeld in het kader van de FINA World League, een internationale competitie die wordt georganiseerd door de internationale watersportbond. In deze competitie speelt Rusland vanavond voor het eerst dit seizoen. Nederland wist een eerdere wedstrijd al te winnen van Griekenland.

Tijdens het duel valt al snel de fanatieke manier van coachen van de Russische bondscoach Alexander Gaidukov op. Zijn Nederlandse collega Havenga is een stuk rustiger.

Ook op de tribunes blijft het rustig, al wordt er bij elk doelpunt voor de Nederlandse ploeg enthousiast gejuicht. Het spel gaat in de beginfase gelijk op. Extra reden tot aanmoediging blijkt dit niet. De sfeer blijft echter wel goed en nog steeds juichen de aanwezigen positief bij scores of reddingen van Oranje.

De steun mag echter niet baten. Rusland wint de wedstrijd met 12-15.

 


Gaat dit artikel over jouw club of bekende en wil je het artikel voor jezelf bewaren of geven aan familie, vrienden, kennissen en buren? Bestel deze editie!