Triton onlosmakelijk verbonden met Varsity

Roeien Redactie

Al decennialang is Triton onlosmakelijk verbonden met de organisatie van de Varsity. Na in 1882 aan te zijn gesloten bij de KNSRB, deed de studentenroeivereniging in 1939 de toezegging dat zij de verantwoordelijkheid zou dragen voor de organisatie van de Varsity zo lang deze in Utrecht zou plaatsvinden.

De Wedstrijdcommissie ‘Varsity’ wordt ieder jaar gevormd door tien studenten afkomstig van Triton. Deze Commissie wordt ondersteund door ruim honderd Triton-leden, de zogenaamde ‘Varsity Crew’. In september begint het tienkoppig bestuur al met de voorbereidingen. Dit presidium is vanaf december tot maart nagenoeg fulltime met de organisatie van de grootste studentenroeiwedstrijd van Nederland bezig.

In goed een week wordt het hele circus aan het Amsterdam-Rijnkanaal door de crew uit de grond gestampt. Tribunes, VIP-paviljoen, regiewagen voor een livestream en noem maar op. Een evenementendorp voor zo’n 5000 mensen, met een metershoog beeldscherm, douches (sedert enkele jaren zelfs warm water) en toiletten.

Zo gaat dat elk jaar langs het Amsterdam-Rijnkanaal bij Schalkwijk, pal naast de spoorbrug, waar normaal gesproken amper een mens komt. Een plek waar het 4G-netwerk hapert en geen riolering is, maar voor die dag speciaal wordt aangelegd.

Daags na de wedstrijd staan de studenten weer vroeg naast het kanaal om alles af te bouwen. Tribunes worden neergehaald, vlaggen gestreken en tegen de tijd dat de kater is weg getrokken, doet niets aan het Amsterdam-Rijnkanaal meer denken aan het jaarlijkse roeifeest dat hier gegeven werd.